Deca koja nose ime patrijarha Pavla obavijena su velom ljubavi i dobrote: Danas bi napunio 103 godine naš veliki duhovnik

Iako se o patrijarhu Pavlu zna mnogo, postoji nekoliko detalja iz njegove biografije koji su nepoznati

  • 22

Na današnji dan, 1914. godine, rođen je Gojko Stojčević, budući poglavar Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh Pavle bio je toliko omiljen u srpskom narodu da su mnogi parovi, koji posle dužeg vremena dobiju dete, svom prvencu davali upravo ime Pavle. Ovaj trend nastavio se i posle smrti patrijarha, pa se ni danas ne zna tačan broj dečaka koji nose ime "živog sveca".

5 reči Patrijarha Pavla o suštini života: Izgovorio ih je kad su mu rekli da ne ide autobusom usred leta jer ima puno razgolićenih žena

Bio je patrijarh srpski sve do smrti 15. novembra 2009. godine. Sahranjen je u manastiru Rakovica, u Beogradu. Bavio se i naučnim radom i bio dobitnik mnogobrojnih odlikovanja.

Iako se o patrijarhu Pavlu zna mnogo, postoji nekoliko detalja iz njegove biografije koji su nepoznati. Naime, Palve je školsku klupu delio sa velikim književnikom, Mešom Selimovićem.

Takođe, jednom prilikom kada je putovao avionom, došlo je do turbulencija. Mladi arhijerej koji je sedeo pored patrijarha pitao ga je šta on misli o tome ako se avion sada sruši. Pavle je bez zbunjenosti rekao:

- U odnosu na sebe, primiću to kao akt pravednosti, jer sam u životu pojeo toliko riba da bi sada bilo čudno kada one mene sada ne bi pojele.

Zanimljivo je da je potomcima svog brata, kao najbližim srodnicima, ostavio samo budilnik i sat, dok će njegovim ordenjem, ali i pisanim delima, koja već danas imaju neprocenjivu vernost koja se meri milionima evra, raspolagati Srpska pravoslavna crkva.

Poznato je da je umeo da bude strog. Uoči jednog obeda, za trpezom su svi izgovarali molitvu. Jedan monah je ćutao. Patrijarh ga upita zašto ćuti, zašto se ne moli sa ostalima, a monah je odgovorio da se moli u sebi. Patrijarh mu je na to dodao da onda treba i da jede u sebi.

Foto: Profimedia/AFP

Narod, koji se nada da će patrjarh Pavle, biti proglašen za sveca, pamti ga kao skromnog čoveka, a svakodnevno se citiraju njegove mudre reči. Ovo su samo neke od njih.

- Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi, i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi.

- Čuvajmo se neljudi, ali još više da mi ne postanemo neljudi.

- Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.

Možda ga je najbolje opisao akademik Matija Bećković koji je u jednom intervjuu rekao:

- Niko nije tiše govorio, a da se dalje čuo; niko s manje reči nije rekao više, niko nije lakše hodio zemljom, a da je ostavljao dublje tragove; niko nije bio manjeg rasta, a da se video s veće daljine! Otuda, ni više ljudi ni veće tišine nego na njegovom pogrebu.

Foto: Profimedia/Danita Delimont

U januaru 2002. godine, tokom posete Rusiji, uručene su mu nagrade Međunarodnog fonda za unapređenje jedinstva pravoslavnog naroda i Fonda svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Godine 2009. je primio ruski orden Dostojanstvo zbog "značaja koji je imao u danima iskušenja kroz koje su srpski narod i Crkva prošli".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • никола

    11. septembar 2017 | 22:09

    Bio je veliki covek i mudrac! Vodio je srpsku pravoslavnu crkvu onako kako treba.

  • Kimi

    11. septembar 2017 | 22:27

    Slava mu i milost!

  • čarls bronson

    11. septembar 2017 | 22:01

    "Drage moje kolege, veselim se što ste se Bogu zakleli na skromnost , pa niste došli avionima i helikopterima već samo BMW-ima i Mercedesima sa zatamnjenim staklima" , rekao je Patrijarh Pavle, otvarajući jedan skup Pravoslavnih sveštenika Srbije. A Patrijarha sam viđao da se prevozi trolejbusom . On i njegov štapić, zajedno. Prava dobra duša od čoveka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA