Najgore mesto za život u Srbiji! Ovde su razbojništva i pljačke uobičajena pojava, narkomani se drogiraju pre decom usred bela dana

Zarasla je, puna špriceva i igala, gotovo bez javne rasvete

  • 8

Ulica Mikole Kočiša u Novom Sadu najgore je mesto za život u Srbiji. Ona je mesto za okupljanje narkomanskih zavisnika i dilera droge. Razbojništva i pljačke su uobičajena pojava, a zelene površine prepune su špriceva i igala, zbog čega roditelji ne puštaju decu napolje.

Uhapšen novosadski policajac Aleksandar: Pao sa ogromnom količinom droge u automobilu, potiče iz ugledne policijske porodice!

Stanari ove ulice, ali i Drinske, Ledinačke i okolnih ulica, od kada se Metadonski centar preselio u Mikole Kočiša, ne mogu normalno da žive.

Kako kažu, razumeju da ljudima treba pružiti pomoć, nisu protiv te ustanove, ali razbojništva, lopovluk i drogiranje na ulici usred bela dana prevršilo je svaku meru. Kažu, ugroženi su im životi.

- Ove godine kuću su mi obili dva puta i ukrali 9.000 dinara. Evo, sad pre nego što ste došli, dvojica su se drogirala ispred moje kuće, a unutra su mi deca. Ulica je puna zelenila i zaraslih površina u koje više ne može da se kroči jer se tamo najčešće drogiraju i savršeni su za skrivanje.

Svaki dan njih tu ima na desetine, obračunavaju se, svađaju i tuku od rane zore. Dolaze, naravno, i dileri. Kad zovemo policiju, brzo se razbeže jer je sve okolo zapušteno - kaže za beogradske medije B. S, žitelj iz Ulice Mikole Kočiša.

Ulica u kojoj se nalazi Metadonski centar stvarno izgleda kao scena za neki horor ili kriminalistički film.

Foto: Telegraf

Zarasla je, puna špriceva i igala, gotovo bez javne rasvete. Problem je i što deca na putu do škole moraju da prođu pored centra, a roditelji se boje da se ne zaraze nekom bolešću od razbacanih igala, ali i da ih neko ne napadne.

- Mnogi ovde uopšte ne dolaze na terapiju nego znaju da ovde mogu da pronađu drogu, a većina, naravno, i pije. Deca prolaze, a oni se ubadaju u vene, užas! Iako centar radi od 7 do 11 sati, zavisnici po ulici bauljaju čitav dan. Ulaze u dvorišta, na terase, nekoliko kuća je obijeno poslednjih meseci. Kad ih čovek pogleda, shvati da su mnogi neuračunljivi, pa se sklanjamo - kaže stanarka ulice koja je htela da ostane anonimna.

Foto: Telegraf

Kako dodaje, pre neki dan svedočila je sceni u kojoj se potpuno go zavisnik bode u venu nekoliko metara ispred centra.

U Kliničkom centru Vojvodine kažu da je Metadonski centar izmešten sa ulaza u krug bolnice - "na primereniju lokaciju", s video-nadzorom jer je tako doktorima i sestrama olakšana kontrola. Kako dodaju, problem će biti rešen kada se kompletno urede zgrada i njena okolina, što je JKP "Lisje" već započelo čišćenjem otpada.

- Taj prostor je raščišćen i sada ga treba ograditi i urediti. Postaviti klupe, rasvetu, pa da to bude jedno pristojno mesto gde će ti mladi ljudi sačekati da dobiju terapiju - rekao je prof. dr Petar Slankamenac, v. d. direktora Kliničkog centra Vojvodine.

Foto-ilustracija: Foter/stevendepolo

STANARI TRAŽE IZMEŠTANJE

U Policijskoj upravi Novi Sad kažu da patrola svakodnevno boravi nekoliko sati u toj ulici. Bilo je nekoliko razbojništava i uhvaćeni su zavisnici s drogom, ali problem je što stanari na početku nisu prijavljivali krađe.

Stanari Ulice Mikole Kočiša i okoline, njih 130, potpisali su peticiju koju su poslali na adresu Grada Novog Sada gde zahtevaju da se centar izmesti odavde jer to vide kao jedino rešenje.

Daljinac

(Telegraf.rs/Foto: ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    12. septembar 2017 | 06:26

    Ko moze da prodaje drogu a da policija ne zna ? Policiji su poznati svi narkomani registrovni su . Njih stisnuti , prati ti i svaki diler je pao . Nema tu mudgosti

  • NEKO OD NAS

    11. septembar 2017 | 23:22

    Samo pojacati patrole policije u pomenutom kraju,i da bude vise radnika obezbedjenja,i ove kolovodje(a nema ih vise od5do10)ce se"podviti rep'i vise nece dolaziti tu.A kako su i oni namazani.Nasli da se"bockaju"na50m od ustanove gde se lece bivsi zavisnici.Bolesno.I onda ce ,zbog tih 10ak bolesnika,ostalih par stotina mladih ljudi,koji dolaze,neki po terapiju,neki na razgovor sa psihologom da ispadnu"isti olos",a jadni,trude se i bore,da taj"stil zivota ostave iza sebe".Nije fer..

  • Vlada

    11. septembar 2017 | 22:53

    Treba im podeliti gips u heroin i da im bude to to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA