DERU NAS NA PERONSKIM KARTAMA: U Nišu je preskupa, košta ko polovina karte do Beograda, a evo kakva je cifra u drugim gradovima

Nišlije su od prošle godine od kada je poskupela karta (donedavno je bila 100 dinara) krenuli da traže načine kako da prevare sistem i ne plate kartu

  • 5

Nije svejedno kada uz cenu autobuske karte, koja u međumesnom saobraćaju nije jeftina ni za jedan grad, morate da dodate još između 100-200 dinara za peronsku kartu.

340 DINARA ZA MALU NUŽDU: Da li je ovo najskuplje uriniranje u Srbiji?

Sigurno često razmišljate kako da "ne izbijete pare iz džepa", pa se tako putnici koji putuju iz Beograda ka drugim gradovima, dovijaju na razne načine. Kofere vuku na Žarkovo, Autokomandu, Mostar ili Sajam, kako bi izbegli plaćanje dodatnih 180 dinara.

Međutim, Beograd nije usamljen slučaj skupe peronske karte. Apsolutni rekorder u naplati ove stanične usluge je Niš, gde peronska karta košta čak 300 dinara.

Na naše pitanje zbog čega izlazak na peron košta kao polovina putne karte do Beograda, radnica na šalteru je rekla da ne zna ništa.

Nišlije su od prošle godine od kada je poskupela karta (donedavno je bila 100 dinara) krenuli da traže načine kako da prevare sistem i ne plate kartu.

U Užicu peronska karta je poskupela na 100 dinara (ranije je bila 50), plus za rezervaciju mesta u autobusu morate da platite još 50 dinara.

Foto: Telegraf

U Novom Sadu peronska karta je 130 dinara, u Jagodini 70 dinara plus rezervacija od 20 dinara, u Kragujevcu 100 dinara.

U Čačku je cena peronske karte nešto jeftinija i iznosi 80 dinara, Šapcu 70 dinara, Subotici 60 dinara.

Jeftinom peronskom kartom, koja i inače treba da bude simbolična, izdvaja se Loznica sa peronskom kartom od 50 dinara, dok je u Valjevu karta 40 dinara.

Kao razlog za naplatu peronske karte, autobuske stanice uglavnom obrazlažu time da je to cena za žeton na izlazak na perone, način da se osigura bezbednost,  kao i da se taj novac ulaže u održavanje stanice, čišćenje, davanje informacija itd.

Foto: Telegraf

Imajući u vidu da ne možemo da se pohvalimo urednim čekaonicama na stanicama širom Srbije, a da, što se tiče davanja informacija, ponekad ne možemo da dobijemo nikoga na telefon i po sat vremena, ostaje upitno koliko se novac zarađen od peronskih karata zaista ulaže u stanicu.

PERONSKA KARTA NIJE JEDINI TROŠAK

Pored peronske karte, toalet na većini stanica nije besplatan, pa vas tako odlazak u isti košta 40-50 dinara, na kafu bolje da ne pomišljate, jer na beogradskoj autobuskoj stanici, turska kafa košta 120 dinara, što je za oko 50 dinara skuplje nego u kafićima.

Takođe svi kiosci su primetno skuplji nego na drugim lokacijama, pa je najbolje da sve što ne morate, zaobilazite u širokom krugu.

Iz navedenih razloga, putnici se često odlučuju da kartu kupe u autobusu, smatrajući da im se na šalteru naplati niz staničnih usluga na koje nisu računali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorge

    14. septembar 2017 | 14:20

    Pljačka nas ko i kako stigne?! Šta se u Nišu može dobiti za 300RSD peronske karte, da ne služe možda pivo ili kapućino!? Stanica je ruglo uz Tvrdjavu baš kao i zelena pijaca, sve je to odavno trebalo izmestiti van gradskog jezgra!

  • OKo

    14. septembar 2017 | 14:56

    U Nisu jeste najskuplja peronska karta Ali odete na sqlter I kupite najeftiniju kartu koja je nesto manje od 100 din I eto resenja problema I rupa u sistemu

  • Maya

    14. septembar 2017 | 21:32

    Ne svi gradovi isto bg je prestonica sto bi tamo bila ko i u provincijama. Zna se gde novac ide pa nek bude prema standardu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA