Ako bacite smeće van kontejnera, ili tresete stolnjak kroz prozor platićete papreno: Uveden novi kućni red za Zaječarce

Stanari svih stambenih zgrada u Zaječaru radnim danima od 16 do 18 časova i od 22 do 6 časova ujutru, a u danima vikenda od 14 do 18 sati i od 22 do 8 časova narednog dana neće smeti da prave buku i galamu u stanovima i hodnicima. Takođe moraće obavestiti sve ako se planira neko slavlje. U slučaju da sve ovo izbegnu predviđen je i pljusak kazni od 8.000 do 50.000 dinara

  • 7

Na nedavno održanoj 10. sednici Gradskog veća grada Zaječara jednoglasno je usvojena Odluku o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Zaječara.

Neobičan, ali itekako unosan hobi: Boža Zaječarac gaji najljuće papričice na svetu (VIDEO)

Saši Mirkoviću određen pritvor do 30 dana

Pomenutom odlukom je predviđeno da radnim danima u vremenu od 16 do 18 časova i od 22 do 6 časova ujutru, a u danima vikenda od 14 do 18 sati i od 22 do 8 časova narednog dana bude vreme predviđeno za dnevni i noćni odmor. Naime stanari se u predviđenom vremenu moraju ponašati na način kojim se obezbeđuje potpuni mir i tišina u zgradi, inače mogu biti kažnjeni, piše zaječar online.

Takođe kazna se može zaraditi i ukoliko stanari, odnosno njihova deca nepristojnim ponašanjem, skakanjem, trčanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima narušavaju red i mir u zgradi.

Takođe u slučaju porodičnog slavlja stanari su dužni da postave obaveštenje na vidno mesto u zgradi  i obaveste ostale stanare, da je u toku slavlje. Takođe slavlje ne može trajati duže od jednog sata posle ponoći.

Članom 9. pomenute Odluke na terasama, ložama i balkonima zabranjeno je držati i deponovati stvari koje narušavaju izgled zgrade, kao što su stari nameštaj, ogrevni materijal i slično. A na stepeništima i hodnicima i drugim zajedničkim prolazima ne smeju se ostavljati bilo kakve stvari, poput bicikla, osim otirače ispred ulaza u stan ili poslovnu prostoriju.

Članom 18. propisano je da nije dozvoljeno kroz prozore i vrata sa terase i balkona bacati bilo kakve predmete, smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti posteljinu, stolnjak i krpe i druge slične predmete.

Foto: Telegraf

A ujedno je zabranjeno i bacanje ili ostavljanje otpadaka smeća i nečistoće po stepeništu ili drugim zajedničkim prostorijama u zgradi, kao i pušenje u liftu na stepeništu i u hodnika ma hodnicima zgrade.

Ukoliko se stanari ne pridržavaju ovih pravila predviđene su novčane kazne u fiksnom iznosu od 8.000 dinara u skladu sa svim gore navedenim odredbama pomenutog zakona!

A ukoliko kao pravna lica obavljaju privrednu delatnost u zgradi protivno odredbama člana 13. i 15. ove odluke mogu biti kažnjeni iznosom od čak 50.000 dinara!

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se upravnik, odnosno profesionalni upravnik ukoliko:

- ne obezbedi ažuran spisak stanara istaknut na vidnom mestu u zgradi

- ukoliko se ne stara da stanovi budu obeleženi brojevima

- ne obezbedi stanarima ključeve od ulaznih vrata i zajedničkih prostorija zgrade i

- ne obezbedi osvetljenje stepeništa i hodnika noću, ako u zgradi ne postoji uređaj za automatsko osvetljavanje.

Pomenuta Odluka o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Zaječara stupila je na snagu 8. septembra 2017 godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Zaječar online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valter

    14. septembar 2017 | 12:09

    Kad ce u bg to isto da uvedu?

  • Čuburac

    14. septembar 2017 | 12:42

    Znači, da siđem s trećeg sprata i odem na Kalemegdan da tresem posteljinu?! Pametno, nema šta.

  • Vlada

    14. septembar 2017 | 12:33

    A gde da se trese stoljnjak?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA