Legendarna rečenica Milana Tepića i dalje se prepričava: Izgubio je život u herojskom podvigu, a sada dobija spomenik (FOTO)

Major Milan Tepić je svojim vojnicima naredio da se povuku na bezbednu udaljenost, a onda je da ne bi pao živ u neprijateljske ruke i predao im oružje kojim će ubijati njegov narod, digao u vazduh skladište i ubio sebe i napadače

  • 13

Povodom obeležavanja 26 godina od pogibije majora Milana Tepića i sećanja na njegov neustrašiv podvig, 29. septembra u beogradskoj optini Savski venac, u produžetku ulice koja nosi ime ovog heroja, biće podignut spomenik u njegovu čast.

Ko su 1.300 kaplara i kako je major Milan Tepić postao heroj? (FOTO)

Hrvati uputili oštar protest ambasadorki Srbije zbog spomenika majoru Tepiću

Godišnjica smrti narodnog heroja Milana Tepića, kako se najavljuje, biće obeležavana svakog 29. septembra upravo kod ovog spomenika, polaganjem venaca i odavanjem pošte stradalom majoru.

Milan Tepić je rođen 1957. godine u mestu Komlenac, kod Kozarske Dubice.

Početak građanskog rata u Jugoslaviji Majora Tepića zatekao je u skladištu oružja i municije u selu Bedeniku kod Nove Rače. To selo bilo je blizu Bjelovara u kome su pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde (Zenge) jula 1991. godine najpre zauzeli kasarnu i zarobili vojnike JNA, mahom mladiće na odsluženju redovnog vojnog roka. Potom su napali skladište u koje se povukao major Tepić.

Foto: veritas.org.rs

Kada odbrana više nije bila moguća, on je svojim vojnicima, naredio da se povuku na bezbednu udaljenost, a onda je da ne bi pao živ u neprijateljske ruke i predao im dragocen plen kojim će potom ubijati njegov narod, digao u vazduh skladište i ubio sebe i preko 200 napadača.

Podvig majora Tepića mnogi porede sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića, sa početka 19. veka.

Predsedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. godine Ordenom narodnog heroja Jugoslavije posthumno odlikovalo majora Milana Tepića za "izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru" i proglasilo ga narodnim herojem Jugoslavije.

Ostaje da se pamti njegova čuvena rečenica - Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško.

Posmrtni ostaci ovog heroja nikada nisu predati porodici. Grob u Dubici je prazan.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA