• 28

ČUDO U BORU: Lekari krenuli da joj operišu slepo crevo, ali kad su napravili rez, unutra su ugledali SVETSKI FENOMEN!

Lekarima je odmah bilo sumnjivo što se pacijentkinja, sa simptomima upale slepog creva, žalila na bolove na levoj strani stomaka

  • 28

Neverovatan slučaj u Opštoj bolnici u Boru.

Mama nije mokrila mesec dana pre prijema u borsku bolnicu: Ćerka žene teške 300 kilograma duboko zabrinuta za majku

Osoblje ove zdravstvene ustanove suočilo se sa pacijentom, kakav se retko a većina hirurga nikad i ne sretne u medicinskoj karijeri.

U bolnicu je, naime, primljena žena (40) koja se požalila da ima bolove sa leve strane stomaka koji su identični simptomima upale slepog creva.

Lekarima je, kako saznajemo, odmah bilo sumnjivo što se ona žali na takve bolove na levoj, kada je slepo crevo na desnoj strani stomaka.

Nakon što su ga pregledali, lekari su ostali u čudu.

Ispostavilo da je pred njima medicinski fenomen - ženi se umesto na desnoj, slepo crevo nalazilo na kontra strani..

Reč je o slučaju ’’situs inversus’’, kod kojeg su unutrašnji organi razmešteni na suprotnim stranama od uobičajenih, kao da se posmatraju u ogledalu.

Ustanovljeno je da pripada grupu od 0,01 odsto ljudi na svetu koji imaju ’’sitis inversus’’.

Ilustracija: Profimedia/Oredia

Pacijantkinja je odmah operisana, a prilikom intervencije slepo crevo joj je odstranjeno sa leve strane trbuha. Ona se uspešno oporavlja.

Hirurg Moma Jakovljević, pomoćnik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" objašnjava za Telegraf.rs da se radi o urođenoj mani koju karakterišu okrenuti organi na kontra stranu, što znači da se ovoj pacijentkinji pored slepog creva, ni drugi organi ne nalaze na mestima na kojima bi trebalo.

- Sitis inversus predstavlja medicinski fenomen koji se dešava jednom u milion ljudi. Stomak izgleda kao da je neko naopačke okrenuo ograne, kao kada se gledate u ogledalu. Radi se o prirodnoj retkosti, gde su svi organi zdravi ali sve što u stomaku treba da bude levo je desno. Jestra i žučna kesa nisu s desne nego sa leve strane, a slezina je desno - objašnjava Jakovljević.

Za 35 godina karijere, Jakovljević kaže da je video jedan ovakav slučaj:

- Pacijenta je bolelo sa leve strane. Nismo znali šta mu je pa smo ga otvorili i odmah ustanovili da mu je slezina umesto levo, desno, a jetra umesto desno, levo. Ja sam ovakav slučaj video jednom, a neki hirurzi nikad ne vide.

Prema njegovim rečima, same operacije pacijenata sa ovakvim manama, nisu opasne, osim što bol na kontra strani ume da zavara. Danas je dijagnostika, međutim, uznapredovala, a i ultrazvukom se može sve videti.

Daljinac

(R. R / Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katarina

    Doktori u Srbiji operisu na "sumljivost".... mislimo da je ovo daj da otvorimo pa da vidimo. Nije to hauba nego ljutsko bice.... Kreteni!

  • Nikola

    Da li su čuli za ultrazvuk? Zamisli tako nekom operišu mozak, a nisu pre toga izvršili snimanje.

  • Boban

    Pa zar ta zena nikad pre toga nije pravila ultrazvuk ili slično nešto gde bi se to primetilo? Strašno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima