≫ 

Upamtite ime ovog grčkog kapetana, koji je odbio da bombarduje Srbiju, pa zbog toga ležao u zatvoru: Sad je KONAČNO doživeo pravdu! (VIDEO)

Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, narod ga je podržao, ali ga je ipak vojni sud 1999. osudio na dve i po godine zatvora

  • 48

Bombardovanje Srbije 1999. godine ostavilo je neizbrisiv trag u sećanjima svih onih koji su se tada zatekli u našoj državi, ali je za gest jednog grčkog kapetana, koji je odbio da svojim brodom krene na Srbiju, malo ko čuo.

GRK koji je odbio da bombarduje Srbiju: Evo kako su ga kaznili 1999. godine! (FOTO)

Godina 1999. ostaće u srpskom narodu upamćena kao godina bombardovanja, stradanja nevinih civila, nanošenja velike materijalne štete Srbiji. Grčka, iako članica NATO-a, iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima na SRJ. Ipak, uputila je u jadranske vode svoj ratni brod "Temistoklis".

U kratkom dokumentarnom videu koja je Srpska naučna televizija objavila na svojoj stranici na Fejsbuku objašnjeno je da je posada bila razočarana takvom odlukom svoje vlade.

Stoga, kapetan broda, potporučnik ratne mornarice Marinos Ricudis, odbija da bombarduje SRJ, okrećući svoj brod "Temistoklis" i vraćajući ga nazad u luku.

- Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod - rekao je Ricudis, kapetan broda, a njegovu odluku podržala je i gotovo cela grčka javnost.

Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, narod ga je podržao, ali ga je ipak vojni sud 1999. osudio na dve i po godine zatvora.

Poslanik DS, Dušan Milisavljević, predložio je da se Ricudisu dodeli najviši znak javnog priznanja naše države.

- Nikada nisam zažalio zbog onoga što sam uradio, ali nisam ja nikakav heroj, to ste vi. Srpski narod je herojski, a meni nisu potrebna nikakva priznanja zbog onoga što sam uradio - rekao je za Alo Ricudis.

Naš brat Marinos Ritsoudis - HERO!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sova

    14. septembar 2017 | 15:26

    Jezio sam se dok sam cutao. Sta reci, cast i postovanje brAte nas

  • S.M.

    14. septembar 2017 | 16:36

    Srbi nikada ne smeju da zaborave million Grka koji su ú Solunu demostrirali protiv NATO bombardovanja naseg naroda. Zivala Grcka í njeni gradjani.

  • Stuttgart

    14. septembar 2017 | 15:20

    Poštovanje brate ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA