• 5

Tornado kod Šida: Uništio njive, za sobom ostavio haos (VIDEO)

Meteorolozi navode da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje pojava pijavica u Srbiji

  • 5

Pravi mali tornado opustošio je jedno poljoprivredno imanje u Moraviću kod Šida i iza sebe ostavio uništenu njivu sa sojom i voćnjake.

SUVA TAČKA SRBIJE: Stoku poje u lokvama, kupaju se jednom mesečno, zbog nestašice vode hoće da se isele (FOTO)

Slika koja je potpuno neuobičajena za ovo podneblje, ali posledice su strašne. Prizor je zabeležio predsednik Zelene ekološke partije - Zeleni Dejan Bulatović na imanju svog prijatelja Dragana, 10. septembra u Moraviću, u šidskoj opštini.

Bulatović za beogradske medije kaže da je više puta upozoravao javnost vezano za klimatske promene i u Srbiji a čiji je uzrok čovek, tačnije njegova bahatost prema prirodi.

- Štete u poljoprivredi su ogromne (posebno u Vojvodini) nakon užasnih vrućina, a posle kojih se događaju velika nevremena, propraćena snažnim vetrovima i sporadičnim malim tornadima. Ukoliko nastavilmo sa emisijom otrovnih gasova i selektivnim uništavanjem prorode tornado će biti sve učestalija pojava i sve većih jačina - upozorio je Bulatović.

Bulatović je istakao da će zime biti sve suvlje i hladnija a leta sve toplija bez kiše i da ovakvi prizori čekaju Srbiju ako zaista već sad ne promenimo navike.

Nakon što je objavio ove slike na Fejsbuku, njegovi pratioci su redom izražavali nevericu da su ovakvi prizori mogući u Srbiji, navodeći da ih nikada nisu očekivali na našim prostorima.

Pijavice sve češće

Meteorolozi navode da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje da pojava pijavica u Srbiji, a i štete od njih, bude sve češća. Međutim, to će biti tornado slabijeg intenziteta. Pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

Kada se u oblaku, a to se najčešće događa u gradonosno-kišnim, najnestabilnijim i najopasnijim od postojećih, sudare struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

Pogledajte kako je izgledao tornado:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šime

    Ko im reče da to nije uništeno. Gde smo se hvalili da će biti dobra godina odmah nastaje uzbuna u Pentagonu. Hiljade preleta preko Srbije uništili su voće u cvetu i u rodu , uništena je pšenica, kukuruz svi znaju da imaju Sajber meteorologiju za menjanje klime. Rešili su da otmu teritoriju Srbije samo prvo da im izgrade puteve i ostalo.

  • Pera Kojot # 1👍

    A zasto u severnoj americi postoje tornadi od pamtiveka, ako je problem zagedjenost atmosfere gasovima i globalnog zagrevanja?

  • Srb Bolero

    Kada bi prestali da nas prskaju iz aviona i iskljucili harp sve bi se vratilo u normalu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima