Domaćice iz Kikinde napravile pitu za Ginisa: Umesile “krompirušu” od neverovatnih 30 metara (FOTO)

Ove majstorice iz Banata za džinovsku pitu utrošile su čak 20 kilograma krompira, 40 kilograma brašna, 4 kilograma luka i dva kilograma soli

  • 5

Vredne ruke sedam umešnih domaćica iz seoskog Udruženja žena iz Novih Kozaraca kraj Kikinde, umesile su pitu za Ginisa, dugačku neverovatnih 30 metara.

Ko sme da "izađe na teglu" u Kikindi? Otkrivamo tajnu pripreme najboljeg ajvara na starinski način (FOTO)

Spretne u svome poslu, ove majstorice za džinovsku pitu utrošile su čak 20 kilograma krompira, 40 kilograma brašna, 4 kilograma luka i dva kilograma soli.

Pita “krompiruša” koja je na devetoj tradicionalnoj “Pitijadi” bila pravo uživanje za oči i nepca, uspela je u svome cilju - da zadovolji ukus oko dve hiljade posetilaca koji su slasno uživali u svakom zalogaju.

Kako kažu posetioci –Prava domaćinska, hrskava spolja, mekana iznutra, ma kao da je jedete u Bosni, a ne u Banatu.

Foto:Telegraf

I upravo najstarija članica Mileva Šešum (81), recept je donela iz svoje rodne Bosne:

- Sa osam godina sam došla u Banat, a već sa deset sam počela da pravim pitu. Najbitnije je da se testo ne razvlači nego da se “oklagija” tako smo mi naučili u Bosni, pokojna majka mi je prenela znanje. Najbolja pita je ona koja se peče u šporetu na drva, ove peći na struju ne daju joj taj pravi ukus - objašnjava mi baka Mileva.

Foto:Telegraf

- Ma, pravim je od kada znam za sebe. Učila sam od svekrve, a znanje sam prenala i na snajke-nadovezuje se bakica Branka Radanović (77).

- Mi u našu pitu ne stavljamo kvasac, testo se “oklagija” nadev mora da je ukusan, sada domaćice stavljaju i biber , mi nismo praktikovali. Tajni recept ne postoji, svako je pravi na svoj način, testo mora biti dobro usoljeno - objašnjava nam ova vredna baka.

Desa Đurin najčešće pravi “krompirušu” . Po njenom receptu pita ne bi trebalo da bude ni previše masna, ali ni posna, umerena je najukusnija. Sa njom se slaže i Jovanka Banjac (68), koja osim “krompiruše” pravi i pitu sa sirom, sa mesom, zeljem.

- Najviše volim da pravim za svoje unuke. Nemam neki tajni recept,mlaka voda, so, brašno. Najsrećnija sam kada je sa mnom moja unuka Ksenija, bakina naslednica koja hoće i želi da nauči kako se mesi prava domaćinska pita - kaže nam Jovanka.

Mirela Blagojević,predsednica Udruženja, ponosno je istakla da su vredne bake najzaslužnije za ovaj seoski brend “pitu krompirušu” koja obara sve rekorde:

- Pite ne bi bilo da nije vrednih ženica koje su svoje iskustvo, znanje i volju uložile u ovu tradicionalnu manifestaciju.Drago mi je kada vidimo da se starinska jela vraćaju na trpezu, a ove ženice su pravi primer kako se to radi.

Foto:Telegraf

- Negujemo običaje, kulturu, čuvamo tradicionalnu trpezu , pa pored pite naše članice su vešte i u pravljenju raznih poslastica-štrudli, palačinaka, krofni, sve pravimo - kaže nam Mirela.

Seosko udruženje žena, ovom prilikom je napravilo i takmičenje među ženama iz okolnih mesta. Na trepzi osim Ginisove pite mogle su se probati i “krompruše” ostalih domaćica. Pita Boje Oljače proglašena je za najukusniju.

Foto:Telegraf

Prema oceni žirija gospođe Jadranke Stupar, ocenjivala su se četiri elementa:

- Oblik pite, boja, odnos fila i testa, ukus. Prava domaćinska pita je razvučena,mora da ima četiri sastojka, so, ulje, biber i krompir. Merili smo estetski izgled, ali je ukus presudan - kaže nam Jadranka.

Osim pite, na velikoj domaćinskoj trpezi našli su se pasulj i kupus, a kako nam kažu domaćini festivala-Najbitnije je da niko ne ostane gladan, jer tako se to radi u Novim Kozarcima, domaćinskom selu na severu Banata.

Foto:Telegraf
Foto:Telegraf
Foto:Telegraf

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodolfo

    17. septembar 2017 | 09:19

    E svaka cast domacicama.Zao mi da nisam kod njih jer mnogo volim kromplrusu.

  • Sun

    17. septembar 2017 | 10:22

    Njam Njam...

  • Slavica Kraljic

    17. septembar 2017 | 13:44

    Svaka čast domaćicama i predsednici Mireli. Bila sam pozvana iako sam 600km od Novih Kozaraca, i žao mi je sto nisam mogla otici zbog posla. Sve čestitke i nadam se da ce druge godine biti 2 sedmice kasnije,i moći ću prisustvovati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA