Leskovčani više nisu kraljevi paprike! Ovo mesto u Srbiji ih je skinulo s trona i sada se time hvale!

Bolji smo od Leskovčana ove godine. Uz dobro đubrivo i prihranu uspeli smo da dobijemo kvalitetnu papriku. Veliko zalivanje i bez zaštite uspeli smo da postignemo cilj

  • 4

U Velikoj Drenovi kod Trstenika u nedelju su održani Dani paprike, gde su se mogle videti sve vrste paprika koje se uzgajaju na ovim prostorima.

Božimir je prvi u kraju imao solarne panele: Sada svi hoće da ih sunce iz Gornjeg Milanovca ogreje (VIDEO)

Cela Srbija pohrlila u PRESTONICU PEČENJA: Miris se širi Stopanjom, okreću se prasići i jagnjići, a majstori otkrivaju svoje tajne (VIDEO)

Prema nekim podacima, paprika je samo u tom selu posađena na preko 500 hektara.

Miodrag Tripković iz Velike Drenove kaže za Tanjug da ima zasad na oko 60 ari, i da su im ovogodišnji vremenski uslovi omogućili da proizvedu kvalitetnu papriku.

- Bolji smo od Leskovčana ove godine. Uz dobro đubrivo i prihranu uspeli smo da dobijemo kvalitetnu papriku. Veliko zalivanje i bez zaštite uspeli smo da postignemo cilj -  rekao je Tripković.

Miroslav Bekrić, jedan od organizatora Dana paprike, kaže da najviše proizvode crvenu papriku za ajvar, šilju i somborku.

- Većina paprike odlazi u Bosnu i Hrvatsku. Jedan dobar deo ide u Rumuniju, a ozbiljna količina se proda i po pijacama širom Srbije - rekao je Bekrić.

Foto: Telegraf

Gerasim Atanasković, predsednik Skupštine opštine Trstenik, rekao je za Tanjug da se lokalna samouprava trudi da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

- Mislim da su naši proizvođači edukovani, kako preko prezentacija koje organizujemo, tako i kroz ovakve vrste sajmova. Proizvodnju paprike kvalitetno obavljaju, koristeći savremene metode, kako bi dostigli vrhunac u proizvodnji - rekao je Atanasković.

Opština Trstenik će kroz subvencionisanje proizvođača, i pomoć u kupovini plastenika i rasada, uticati da se proizvodnja paprike podigne na viši nivo.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    18. septembar 2017 | 16:56

    U leskovcu odavno nema paprike koja valja samo gjubre puno pesticida i raznih hemikalija.

  • Giks

    18. septembar 2017 | 20:24

    Isao sam na Kopaonik proslog vikenda i svratio u Veliku Drenvu rodno mesto Dobrice Cosica. Supruga kupila ajvar od neke starije gispodje. Proveli smo dan u njihovom dimacinstvu dok se to krckalo. Gostoprimljiv narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA