≫ 

LEPA VEST ZA PACIJENTE: Na zračenje bez liste čekanja!

Ministar za oktobar najavljuje i završetak tendera za nabavku najsavremenije verzije sajber noža

  • 0

Sledeće godine u rad će biti pušteno šest najsavremenijih linearnih akceleratora, aparata za zračenje, tako da više neće biti lista čekanja za radioterapije, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U nedelju besplatni pregledi u bolnicama u Srbiji: Pogledajte u koje vreme možete da odete lekaru

Institut "Torlak" ostaje srpski: Pronađen investitor, koji će da uloži 40 miliona evra!

- Novi aparati za zračenje biće dostupni građanima u Kladovu, Nišu, Kragujevacu i Beogradu. Radovi za njihovo postavljanje su u toku i očekuje se da oni početkom sledece godine budu u funkciji - rekao je Lončar za Tanjug.

Ministar za oktobar najavljuje i završetak tendera za nabavku najsavremenije verzije sajber noža, kojim se tretiraju tumori grudnog koša, abdomena i kičme.

- Nadam se da posle tendera svi radovi mogu biti završeni do proleća, a aparat pušten u rad. Korisnicima zdravstvenog osiguranja, tako će, bez dodatnog plaćanja, biti omogućeno savremeno lečenje - naglasio je Lončar.

Sajber nož, prema njegovim podacima, košta oko šest miliona evra, uključujuci opremu, prateće objekte i obuku kadra, a akceleratori i dodatna aparatura vredni su oko 18 miliona dolara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prilikom kupovine nove opreme za ministra je važno samo jedno pravilo - mora da ima najnižu moguću cenu u Evropi u tom trenutku.

- Za zdravstvo je važno da se zna kuda ide svaki dinar i za šta se troši - naglasio je on.

Zbog toga je nedavno formirana i Komisija za borbu protiv korupcije sa Vesnom Dimitrijević na čelu.

- To je ono što smo obećali - borba za nultu toleraciju u zdravstvu. Komisija ima zadatak da istraži svaku sumnju ili nepravilnost u radu - istakao je Lončar.

On je objasnio da će komisija ispitivati da li su liste čekanja regularne, da li je neko tražio mito i tako dosao pre na red za operaciju ili nabavljao skuplju opremu.

- Moramo da proverimo i da li neko traži novac ljudima za zaposlenje, jer želimo regularno zaspošljavanje preko konkursa, da primimo najbolje - naglasio je Lončar.

Foto: Tanjug/Žestić

A do kraja godine ministar je najavio zapošljavanje više od 1. 000 zdravstvenih radnika, a sledi i povečanje plata:

- Ovih dana cemo imati razgovore sa MMF. Preračunaće se koliko ima novca i odrediti koliko mogu da se povećaju plate i to na relanoj osnovi, ne iz kredita i pozajmica - rekao je ministar, ne precizirajući moguće procente povećanja.

Istakao je i da se konstatno radi na uvođenju novih inovativnih lekova na pozitivnu listu i da se trenutno na njoj nalazi 24 leka, ali, koliko će ih biti do kraja godine, još se ne zna, jer na tu odluku utiče više faktora.

Ono na čemu će se u budućem periodu svakako insistirati su preventivni pregledi za građane, odnosno obavezni skrininzi na rak dojke, grlića materice, debelog creva, pluća, a od sada i na dijabetes tip 2 i depresiju.

Foto-ilustracija: pixabay.com

- Već smo krenuli sa skriningom na dijabetes u sklopu besplatnih pregleda u opštim bolicama i kliničkim centrima, a sledi i regularno pozivanje na skrining. Hoćemo da budemo u kontaktu sa građanima, koje ćemo da pratimo - rekao je ministar.

Ono što je pošlo za rukom Ministarstvu zdravlja jeste da Torlak nađe strateškog partnera i ostane srpski brend.

- Naši uslovi su ispunjeni, da Torlak ostane srpski brend, da pravi srpske vakcine i da mu se vrati stara slava, kao i da u perpektivi ima i potencijalno nova tržišta - zaključio je Zlatibor Lončar.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA