Još jedna novina Zakona o saobraćaju: Na tehničkom pregledu će vam fotografisati auto, a za to postoji mnogo jak razlog!

Svaka naknadna prepravka ili preinačenje namene vozila, na primer iz teretnog u putničko i obrnuto, moraće da ima određeni atest i foto-prikaz

  • 21

Poslednjih dana smo svedoci pojačane kontrole saobraćajne policije koja na putevima u celoj zemlji presreće vozače i proverava brzinu vožnje, sprovodi alko-testove, korišćenje sigurnosnog pojasa, a do kraja godine očekuje nas i novi Zakon o bezbednosti saobraćaja zbog kojeg će nam i fotografisati automobile tokom tehničkih pregleda.

LOŠA VEST ZA VLASNIKE MOTOCIKALA: Na tehničkom pregledu prave problem zbog kojeg neki neće moći da registruju dvotočkaša

Ralog za ovu novinu je izbegavanje fiktivnih tehničkih pregleda, koji generalno u našem okruženju postaju sve stroži prilikom pregleda ispravnosti vozila, ali i izduvnih gasova, prenosi RTS.

Koliko su naši vozači zaista oprezni i bezbedni? Iznenadiće vas najnoviji rezultati!

U Bosni i Hercegovini vlasnici kultnih vozila poput "golfa dvojke" biće prinuđeni da ga se odreknu ili da plate visoke ekološke takse za zagađenje i voze ga kao oldtajmere.

U Srbiji postoje propisani normativi za zagađenje, ali na tehničkim pregledima nije praksa da se koristi sonda prilikom pregleda auspuha. Mnogi vozači su skinuli katalizator na nagovor majstora kako bi uštedeli gorivo. Ubuduće, ako ne budu imali katalizator, neće moći da registruju vozilo.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Svaki put kada ispred vas vidite automobil koji ispušta veliku količnu dima imajte u vidu da sigurno kroz ventilaciju dobijate malu količinu otrova naročito ako imate uključenu klimu ili otvoren prozor - navodi Boris Borović iz Tehničkog pregleda "Deset plus".

Od nove godine, nećete moći da registrujete vozilo koje ima plin a da nije upisano u saobraćajnu dozvolu. Biće zabranjena i vožnja automobila kome je vidno oštećena šoferšajbna. Gume moraju da imaju propisnu šaru, a neće se tolerisati ni nekompletan pribor i prva pomoć.

Foto-ilustarcija: Marko Todorović, Freeimages/rat10

Neće više biti mogućnosti da neko drugo vozilo koje ima dobre kočnice koči za vas i pravi lažni dijagram. Sve ovo može da poskupi održavanje vozila, tako da se mnogima koji sada zaobilaze zakon više neće isplatiti da registruju vozilo.

- Uvođenje video-nadzora na tehničke preglede za mene je vrlo bitno jer će se već jednom rešiti misterija da li je vozilo bilo na taheničkom pregledu i da li je na tom vozilu uopšte urađen tehnički pregled kakav bi trebalo da bude urađen po propisu, tačnije videće se ko savesno obavlja ovu bitnu funkciju - objašnjava Borović.

Foto - Ilustracija: Pixabay

Godišnje u Srbiji zbog tehničke neispravnosti u 1.000 nezgoda čak 70 lica izgubi život.

- Sigurno će taj sistem bezbednosti saobraćaja koji čine vozilo, put i vozač samim tim biti bolji i uspešniji u pogledu smanjivanja broja saobraćajnih nezgoda i stradalih na putevima - navodi Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Svaka naknadna prepravka ili preinačenje namene vozila, na primer iz teretnog u putničko i obrnuto, moraće da ima određeni atest i foto-prikaz.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    22. septembar 2017 | 12:09

    Trrba da uvedu da vlasnik vozila može naplatiti štetu, na vozilima zbog neispravnih puteva, ulica, šina koje vire 20cm iznad asfalta, pa kad predješ preko moždane vijuge se isprave...da se od grada naplaćuje kada ti neko očeše vozilo, zbog malog parking mesta, da uklone sve kontejnere koji su postavljeni na vidno obeleženo parking mesto.....svuda, odnosno u većini država na svetu jednom registruješ auto i to je to...sve ovo što rade rade samo u jednom cilju...pljačka i omalovažavanje gradjana....čak to rade sad veoma otvoreno i bahato da postaje degutantno....!

  • Milk

    22. septembar 2017 | 09:38

    I da jos agencija za saobracaj u suradnji sa policijom izmisli toplu vodu nasoj sreci kraja nema

  • Boki

    22. septembar 2017 | 09:15

    Sve ovo se vec radi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA