• 27

Drama zbog sahrane u Novom Pazaru: Crkva joj ne da spomenik bez krsta na očevom grobu, a otac uopšte nije bio vernik!

Vasović nije želeo sahranu sa sveštenikom niti obležije krsta na svom nadgrobnom spomeniku. Sahranjen je u septembru 2016. godine na provoslavnom groblju kojim gazduje Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća. Od tada, kaže Nelica Grujić, Vasovićeva ćerka, počinje začarani krug

 • 27

Pokušaji ćerke pokojnog Timotija Vasovića iz Novog Pazara da ocu postavi nadgrobnu ploču ne uspevaju ni godinu dana posle njegove smrti. Ploča, naime, oblikom ne odgovara jednom od pet ponuđenih tipova koje je propisala crkvena opština. Vasović je bio ateista, a svi propisani tipovi su u obliku pravoslavnog krsta.

Svađa oko groba u Trsteniku: Otac joj je bio komunista, a crkva ne dozvoljava da počiva ispod petokrake

Uzaludna borba lekara: Preminula žena povređena u saobraćajki u Novom Pazaru

Ovo je prvi slučaj ovakve vrste, a problem je nastao jer na starom gradskom groblju nema mesta, a zemljište za novo obezbedila je crkvena opština.

Vasović nije želeo sahranu sa sveštenikom niti obležije krsta na svom nadgrobnom spomeniku. Sahranjen je u septembru 2016. godine na provoslavnom groblju kojim gazduje Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća. Od tada, kaže Nelica Grujić, Vasovićeva ćerka, počinje začarani krug.

Nelica Grujić kaže da ju je Javno komunalno preduzeće poslalo kod crkve, crkva u Opštinu, a Opština je ponovo šalje u JKP, piše RTS.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP

"Pa onda, JKP me šalje u Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu, odakle me šalju u Beograd jer naravno da oni nisu nadležni nego Republički zavod", objašnjava Grujićeva.

Na oglasnoj tabli novog groblja od 2013. godine postoji ugovor Grada i crkvene opštine u kome u članu 3. stoji da se na groblju moraju postavljati samo tipovi nadgrobnih ploča koje je propisala crkvena opština uz grafičke prikaze tipova.

Protojerej Stavofor Tomislav Milenković napominje da je Grujićka na vreme obaveštena o Ugovoru i tipovima nadgrobnih ploča koje može postaviti.

- Kada je bila sahrana, upravnik groblja je obavestio da, zato što je groblje tako uređeno i tako definisano, da postoje određeni tipovi nadgrobnih spomenika - da su oni kao prodica dužni da podignu taj nadgrobni spomenik po onim tipovima koji postoje. Međutim, oni su to očigledno odbili i hteli su da postave nadrgobni spomenik koji se ne uklapa u tu ambijentalnu celinu, kaže protojerej Stavrfot Tomislav Milenković, paroh novopazarski.

Cilj ambijentalne celine je da ne narušava bližu okolinu Petrove crkve kod koje se groblje nalazi pa tipovi nadgrobnih spomenika izgledom podsećaju na nadgrobne spomenike neposredno uz crkvu. Milenković navodi da su porodici ponudili kompromisno rešenje.

- Da oni postave horizontalnu nadgrobnu ploču na kojoj će pisati ime i prezime pokojnika, godina rođenja i godina smrti. Oni su tada u razgovoru odbili, rekao je protojerej Stavrfot Tomislav Milenković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je preporuku da je Gradska čistoća diskiminisala Grujićku i njenu porodicu.

Iz gradske čistoće navode da je spor isključivo između porodice i crkve i da ne smeju da krše ugovorene obaveze. Gradska uprava nije se oglašavala o ovom slučaju od marta meseca tekuće godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ДУШАН КРАИШНИК Б.ЛУКА

  Не треба му крст ,, е онда сахрани га у двориште па стављај шт хоћрш

  373
  48

  Podelite komentar

 • Stanikreni

  U dvoriste ga metnite. Hoce kod vernika a bio nevernik.

  190
  7

  Podelite komentar

 • Milojko

  Neka ga sahrane na Kosovo tamo ne vole krst

  169
  9

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima