• 5

Porodično stablo u Srbiji je veoma komplikovano: Svaki rođak ima svoj naziv, a on nosi posebno značenje

Kako od davnina postoji mišljenje, svekrva i snaha su često u vrlo lošim odnosima

 • 5

U Srbiji svaki rođak ima svoj naziv, te se neretko desi da se zbunimo kad treba da objasnimo ko nam je šta u porodičnom stablu. Ali, ono što je posebno interesantno kad su ovi nazivi u pitanju, jeste odakle oni potiču i kako su nastali.

Imaju mnogo jako značenje: Ako volite kratka imena, bićete oduševljeni ovim koja su veoma popularna i lepa

Ovi nazivi koriste se već vekovima, a za mnoge nazive ne postoji objašnjenje kako su nastali.

ZAOVA

Zaova je muževljeva sestra, te za nju važi da zbog velike, ponekad posesivne, ljubavi prema bratu smešta njegovoj ženi ili suprotno, žena smešta zaovi, kako ne bi delila muževljevu ljubav. Često se žena i zaova ne podnose, jer jedna teži da muškarca odvoji od porodice i stvori novu, svoju porodicu, dok druga teži da brata zadrži.

Kod nas je ostala sačuvana i legenda, po kojoj je kasnije nastala pesma "Bog nikome dužan ne ostaje", a za nju je vezan i nastanak manastira Zaovine kod Požerevca.

Naime, Jelica je bila sestra lokalnih vlastelina Pavla i Radula. Pavlova supruga je bila ljubomorna na nju, zbog čega je ubila sopstveno dete i za to optužila Jelicu. Braća su joj u to poverovala i za kaznu su vezala sestru za četiri konja, koje su nakon toga pustili na četiri strane sveta da je rastrgnu. Na mestu na kome je palo njeno telo nastala je crkva, oko koje su kasnije braća podigla manastir, nakon što su saznali istinu i pokajali se.

Smatra se da je reč zaova kovanica od zla i ova.

Foto: Profimedia/ Wavebreak

JETRVE

Jetrva je naziv za supruge dva brata. Među jetrvama uvek postoji takmičenje koja će biti bolja, i koja će dobiti više naklonosti muževnjeve porodice. Naziv jetrva asocira na reč jetra, jer je to žena koja vam jede jetru i stvara velike muke.

SVEKRVA

Svekrva je naziv za muževnjevu majku. Kako od davnina postoji mišljenje, svekrva i snaha su često u vrlo lošim odnosima. Svekrva gotovo nikada nije zadovoljna izborom supruge svog sina. Takođe, za nju važi i to da se često meša u sinovljev brak i novo domaćinstvo, te tako stvara raskol u braku.

Smatra se da je naziv svekrva kovanica nastala od za sve kriva.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

SNAHA

Muževljeva porodica i rođaci suprugu svog rođaka nazivaju snajom. Snaha je prilično stara reč u srpskom jeziku. Najverovatnije potiče od indoevropskog oblika snusos, koje označava neku vrstu vezivanja, stvaranja novih porodičnih odnosa. Tu tvrdnju može potkrepiti i nemačka reč za uzicu ili vrpcu - schnur (šnur).

ZET

Ženina porodica i rođaci nazivaju supruga svoje rođake zetom. U pitanju je staroslovenska reč, a prema nekim izvorima je nastala od reči genh (žen), koja znači dati život.

STRIC

Naziv za očevog brata potiče od indoevropskog naziva za oca - pštruo. Od njega je napravljena izvedenica, koju bismo mogli da prevedemo kao "drugi otac".

SVASTIKA

Osnova za naziv ženine sestre je u reči svast. Etimološki možemo doći do reči svak, odnosno reči svoj. Tako da bi svastika bila svojita. Svastika je i simbol još iz predhrišćanjske kulture i označavao je sreću i blagostanje, pa možda naziv potiče i odate, jer postoji srpska poslovica "Ko nije probao svast, ne zna šta je slast".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Пацифиста

  25. septembar 2017 | 15:58

  Код Сремаца није тако компликовано. Њихово породично стабло је оно у дворишту и они осим на њиву из хладовине породичног стабла одлазе по личну карту, у војску и на сахрану кад неко умре.

  18
  0

  Podelite komentar

 • mama

  27. septembar 2017 | 10:14

  Snaha je turcizam, a na srpskom se kaze Nevesta ili Nevjesta. Sto bi znacilo da je mlada i neuka u poslovima koje treba da obavlja a da ce se nauciti. I jos nesto dok ne dobije prvo djete u mnogim krajevima se zove Mlada, sto opet oznacava da je mlada i ne iskusna u svemu

  10
  1

  Podelite komentar

 • Crna Gora

  27. septembar 2017 | 09:08

  U crnogorskom plemenu Kuči znaju za izreku koja glasi "nema hleba bez motike ni ljubavi bez svastike". Pametnom dosta.

  3
  8

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA