• 9

Danas je Krstovdan: Ako želite zdravlje i uspeh, jednu stvar obavezno MORATE da uradite (FOTO)

Za današnji dan vezuju se brojni običaji

  • 9

Krstovdan je veliki pravoslavni praznik koji obeležava Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Ovaj praznik se još zove i Vozdviženje Časnog krstaObeležava se dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra. Na današnji dan se car Konstantin postavio u Rimu krst u znak pobede nad Maksencijem.

Čim ustanete na Krstovdan, pogledajte kroz prozor - to će vam odrediti celu godinu! (FOTO)

Kao i na januarski Krstovdan, i za ovaj jesenji važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je jedenje životinjskih produkta strogo zabranjeno. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno jedenje grožđa, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Strogi post na hlebu i vodi na Krstovdan je određen zbog saosaćenja sa vojnicima koji su u ime Konstantina poginuli u borbi za slobodu, a grožđe je podsećanje na tešku ali slatku pobedu. Zato, treba pojesti malo grožđa danas, ako želite uspeh i prosperitet, i da pobeđujete narednih 12 meseci.

Na Krstovdan je dobro da poslodavci isplate svoje radnike. Ovaj običaj nastao je u stara vremena jer su se na današnji dan isplaćivali radnici koji su čuvali polja od Đurđevdana (6. maja) do Krstovdana (27. septembra).

Na današnji dan se po tradiciji bere bosiljak.

Foto: Wikipedia/ Novgorod

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

Jedno od najvažnijih verovanja za sutrašnji praznik vezano je za predskazanje i vremena. U zavisnosti od toga kakvo vreme bude ujutru, saznaćemo kakva će nam biti cela naredna godina, do sledećeg jesenjeg Krstovdna. Opširnije o tome čitajte OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бјанка

    Крст је највећа сила која чува од зла. Свим хришћанима нека је срећан данашњи празник

  • Spiridon

    Krst je znatno stariji od hrišćanstva. Korišten je kao simbol i u starme Egiptu i u Mezopotamiji. Prva upotreba krsta kao simbola potiče iz verovanja u boga Tamuza a krst tzv Tau krst je nastao od kontura početnoga slova T njegova imena. Posle razapinjanja Hrista u ranome hrišćanstvu krst je bio simbol nepravde i zla.Tek ga Konstantin uvodi i proglašava za zvanični hrišćanski simbol. A prvi i glavni simboli u hrišćanstvu su bili riba, golub i pastir. I račve u obliku slova Y koje su simolisale Hristovo raspeće.

  • mama

    Ti teraj i dalje

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima