• 0

Komšije sačuvale seosku školu i spasili je od zatvaranja: Sada deca iz susednih sela dolaze u Gornju Belu Reku

Matična škola u Jasenovu i njena izdvojena odeljenja u Kućanima i Gornjoj i Donjoj Beloj reci danas imaju svega 35 đaka i petoro predškolaca. Nekada je ova škola imala više od 200 đaka, a nastava se ovde odvijala u dve smene

  • 0

Kako bi četvororazrednu školu u Gornjoj Beloj Reci kod Zaječara sačuvali od zatvaranja, meštani iz susednih sela upisali su jesenas u nju svoju decu, u nadi da će podstaći mlade da formiraju svoje porodice i ostanu na dedovini.

Novi Sad juri Ginisov rekord: U subotu će na Trgu slobode slagati mozaik od plastičnih čepova

Mada u Gornjoj Beloj Reci nema dece stasale za đačku torbu u klupama seoske škole je troje đaka. Sestre Nevena i Jelena Žunić su iz Donje Bele Reke, a Jugoslav Remović iz Jasenova, i do školskih klupa pešačiće kilometrima.

A školsko zvono je 1. septembra zvonilo samo za predškolca Jugoslava Removića jer nije bilo drugih đaka. Na sreću po selo, u pomoć su im pritekle komšije, pa su se Jugoslavu pridružile sestre Žunić- Nevena ide u drugi razred, a Jelena je predškolac.

- Sa školom će nastaviti da živi i selo, i to je meni i supruzi Jadranki bio jedini motiv da decu iz škole u Donjoj Beloj Reci gde su krenula prebacimo u Gornju Belu Reku. Nadam se da će naš gest biti podstrek mladima da formiraju porodice i ostanu na dedovini . Ovde na Murtenici teški su uslovi života zbog surove planinske klime, pa mnogi sele, a ognjišta se gase - kaže Nevenin i Jelenin otac Milijan Žunić (38).

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Jugoslavu Removiću tek je pet i po godina, a iz šest kilometara udaljenog zaseoka u vrletima Murtenice u školu je došao u pratnji roditelja, oca Milana (44) i majke Ljiljane (29). Prvog dana nove školske godine u praznoj učionici dočekali su ga učiteljica Ivana Gredeljević, koja ovde službuje pet godina, i pomoćni radnik Marinko Kostić.

- I ja sam početkom osamdesetih ovde išao u školu, ali je tada u dve učionice bilo oko 40 đaka i sve je vrvelo od dečije graje. Na žalost Jugoslav je prvog dana u školi bio sam, jer se devojčica koja je ovde završila drugi razred prebacila u matičnu školu u Jasenovu, a u Gornjoj Beloj Reci i okolnim zaseocima osim njih dvoje nema druge dece tog uzrasta. Za tri godine u školskim klupama pridružiće mu se sestra Milica - kaže otac mališana Milan Remović.

Matična škola u Jasenovu i njena izdvojena odeljenja u Kućanima i Gornjoj i Donjoj Beloj reci danas imaju svega 35 đaka i petoro predškolaca. Nekada je ova škola imala više od 200 đaka, a nastava se ovde odvijala u dve smene.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Lokalna samouprava je uložila značajna sredstva da se renoviraju i opreme sve školske zgrade, pre četiri godine je obezbedila i kombi za prevoz nastavnika i učenika, a imamo i đačku kuhinju. Uslovi su odlični, ali na žalost nema dece, a sa malim brojem đaka kubure i druge škole u opštini – kaže direktoka OŠ „Vuk Karadžić“ u Jasenovu Dušica Popović.

Bistrica bez prvaka

Sudbina Gornje Bele Reke preti i drugim selima. U najtežoj situaciji je škola u Bistrici nadomak grada, u čije klupe ove jeseni prvi put u njenoj istoriji neće sesti ni jedan prvak, a nema ni predškolaca.

- U selu je svega troje dece koja će narednih godina krenuti u školu, i tu je bojim se kraj i sela i seoske škole koja trenutno ima 26 đaka u osam razreda. U Bistrici sa jedva 300 stalnih stanovnika prosek starosti je oko 50 godina, a zakatančeno je skoro 80 kuća. Istu sudbinu narednih godina doživeće i oko 150 staračkih domaćinstava sa jednim ili dva člana – kaže meštanin Radovan S. Glavonjić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Glas Zapadne Srbije)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima