Pala još jedna prijava zbog nevakcinisanja deteta

Kazne za nevakcinisanje dece kreću se od 30.000 do čak 150.000 dinara

  • 8

Prekršajnom sudu u Nišu upućena je prva prijava protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoje dete. Iako u niškom Domu zdravlja kažu da je 25 odsto više dece vakcinisano ove, nego prošle godine, ima i onih roditelja koji izričito odbijaju vakcine za svoje mališane.

Vakcine protiv gripa su spremne: Epidemiolozi očekuju najveći nalet gripa do sada!

Subotičanka Maja odbila da joj vakcinišu sina - zbog toga dobila kaznu od 20 dana zatvora!

Kazne za nevakcinisanje dece kreću se od 30.000 do čak 150.000 dinara, prenosi RTS.

Šefica odseka sanitarne inspekcije u Nišu Radica Nikolić kaže da zdravstvene ustanove na zahtev inspekcije dostavljaju podatke o licima koja su odbila sprovođenje obavezne imunizacije dece.

Za primedbe roditelja, od kojih su neki pokrenuli upravni spor zbog davanja njihovih ličnih podataka, kaže da se time ne kriši zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

"Inspekcija to traži, u skladu sa svojim ovlašćenjima, radi sprovođenja zakona, a u interesu zaštite zdravlja", ističe Radica Nikolić.

Dodaje da je Niš i ranije imao visoki stepen vakcinacije, a da je do sada bila samo jedna prijava protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju.

"Koliko prijava bude bilo, toliko ćemo prekršajnih postupaka sprovesti", dodaje Nikolić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pali-dron

    28. septembar 2017 | 14:09

    Svo troje moje dece je po rasporedu vakcinisano. Trenutno, dvoje od njih muku muče sa velikim kašljem. Opravdanje lekara je da su vakcine koje su primili sadržale samo jedan soj protiv te bolesti i da ne brinem jer klinička slika nije strašna. To što po celu noć ridaju od kašlja, to nikom ništa. Zakon o obaveznoj imunizaciji pod hitno menjati, jer je stvoren da nas pretvori u tržište moćnih farmaceutskih kompanija koje nam prodaju mu## za bubrege!

  • Sale1971

    28. septembar 2017 | 16:02

    Kada će našem prim imunologu prijava zbog širenja laži i panike u cilju sticanja lične dobiti u trgovanju vakcinama?

  • Marijana Bakov

    28. septembar 2017 | 14:19

    Dok je Torlak pravio vakcine,nije bilo problema.Od kako uvozimo , povecan je broj obolele dece od autizma.Slucajno?Moj komsija , mucenik uspeo da dokaze u Austriji da mu je dete dobilo autizam od vakcine.Prema tome para imam da platim kaznu,iz zatvora mogu da izadjem , ali bolesno dete ne mogu da izlecim.Prema tome kada budem imala unuke vakcine nece primati,naravno moje cerke se apsolutno slazu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA