Posle eUprave, stigla nam je i Geosrbija: Ovde možete pronaći sve o vašim nekretninama

Na Geosrbija se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično

  • 1

Republički geodetski zavod završio je izradu novog nacionalnog georportala "Geosrbija", koji će sutra početi sa probnim radom na www.geosrbija.rs

Uskoro elektronsko plaćanje i na Portalu eUprave

STIŽE NOVA PROMENA VREMENA: Evo kad nam dolaze kiša i hladnoća i dokle će trajati ovo lepo vreme (FOTO)

Reč je o novoj platformi koja objedinjuje sve prostorne podatke na državnom nivou, što je od velikog značaja za državne organe, privredu i građane, rekao je Tanjugu šef Odseka za uspostavljanje i razvoj Nacionalne infastrukture geoprostornih podataka u RGZ Darko Vučetić.

Na Geosrbija se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično.

- Sve što možete da zamislite, a ima prostornu komponentu, biće na geoportalu - naglasio je Vučetić.

Objasnio je da građani, na primer, na portalu mogu da nađu i pogledaju svoje parcele i vide kakvo je trenutno stanje na njihovim nepokretnostima, koristeći satelitske i ortofoto snimke.

Foto: rgz.gov.rs

Vučetić dodaje da može, na primer, da se vidi da li je na nekom zemljištu posečena šuma, kakav je status nekog objekta u katastru i još mnogo toga.

- Portal omogućava i veću transparentnost rada državnih organa - rekao je on.

Od 1. oktobra počinje testiranje svih mogućnosti portala Geosrbija, koji će zvanično početi da radi za nekoliko nedelja.

RGZ je razvio novi portal u saradnji sa norveškim partnerom - Statens Kartverk (norveški RGZ), u okviru Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

- Na jednom mestu imaćete sve zvanične podatke državnih organa, na osnovu kojih oni mogu da donose odluke, unapređuju poslovne procese i prikupljaju nove podatke, a građani će moći da pristupe tim podacima na jednostavan način - naveo je stručnjak RGZ-a.

Foto: Printskrin/ en.sat24.com

Ističe da je cela aplikacija takva da se može lako koristiti, kao na primer guglove aplikacije, s tim što su na portalu Geosrbija zvanični podaci, iza kojih stoji država Srbija.

Statens Kartverk je finansirao platformu u vidu donacije, a RGZ je radio na njoj i usavršavio je, dok je hardver nabavljen u okviru projekta Svetske banke.

- Ova platforma može da unapredi procese rada drugih državnih institucija i da im pomogne da prikupe nove ili ažuriraju već postojeće podatke, koji su važni za državu i naše građane - naveo je Vučetić.

Takođe, građani mogu preko mobilnih telefona ili tableta da prijave neku pojavu u prirodi, na primer divlju deponiju, poplavu i slično, koja je od interesa za građane.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA