Danas je Međunarodni dan starijih osoba: Ovako im šaljemo poruku da nisu sami, da imaju nas (FOTO)

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da je ova godina u znaku međugeneracijske solidarnosti

  • 1

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u saradnji sa udruženjem "Amity" na svečani način obeležila je danas Međunarodni dan starijih osoba plovidbom po Dunavu i Savi.

Jedan dan sa Ljubicom: Ona vodi računa o starima, koji su izgradili zemlju u kojoj živimo (FOTO)

Tim povodom direktorka Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović istakla je da je ova godina godina međugeneracijske solidarnosti, kao i da će Vlada aktivno nastaviti sa podrškom starijim osobama i poboljšavanjem njihovog materijalnog položaja.

- Obeležavanjem dana starijih naglašava se potreba da se kod starijih osoba smanji osećaj da su zaboravljeni i marginalizovani, kao i da se istakne značaj mera podrške starijim osobama. Današnjim svečanim obeležavanjem Dana starijih želimo da pošaljemo poruku da naši stariji nisu sami, da imaju nas, da smo uvek tu za njihove potrebe - istakla je Paunović, dodajući da je više od 80 starijih osoba danas plovilo i na taj način obeležilo svoj dan.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Paunović je naglasila da je ovaj dan prilika da se glasnije progovori o pravima starijih koji čine sve veći procenat stanovništva, a čiji socijalni položaj i poboljšanje životnih prilika predstavlja obavezu celog društva.

POTREBE STARIJIH

Cilj obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba je skretanje pažnje javnosti na potrebe starih, ali i jacanje veza sa najmlađim članovima društvene zajednice, a na ovakav način razvijaja se i osećaj solidarnosti i pažnje, ocenila je Paunović.

Predstavnici iz 6 beogradskih udruženja koja se bave pitanjima starijih osoba aktivno su učestvovali u bogatom kulturnom delu programa, a nekoliko starijih je recitovalo svoje autorske stihove koji su nagrađeni aplauzom.

Pre više od četvrt veka, 1990. godine Generalna skupština UN sa željom podizanja javne svesti o ulozi starijih osoba u društvu, proglasila je 1. oktobar Međunarodnim danom starijih osoba.

Foto: Profimedia, Designpics

Obeležavanju Međunarodnog dana starijih prisustvovali su predstavnici državnih organa i institucija, organizacija civilnog društva, kao i predstavnici medija.

A istim povodom je danas ispred gradske opštine Vračar organizovano druženje i prigodan program za više od 200 penzionera i najstarijih žitelja te opštine.

ŠIROK SPEKTAR PROGRAMA ZA STARIJE

Pomoćnik predsednika opštine Vračar Marko Nikić istakao je da rukovodstvo te opštine već godinu dana osluškuje osnovne potrebe najstarijih sugrađana.

- Ovako smo zaokružili širok spektar programa koje smo do sada, a i ubuduće ćemo predstaviti najstarijima, kako bi im ulepšali život i omogućili da kvalitetnije provode slobodno vreme - rekao je Nikić.

Foto: Profimedia, Alamy

Nadležni su, dodao je, napravili jednu "lepezu" programa i objedinili u priručnik, kako bi najstariji znali kako mogu da se prijavljuju za besplatne programe - besplatne popravke u kući, medicinske vežbe za zdraviji život, korišćenje besplatnih termina u SRC "Vračar", koncerte klasične muzike...

PAZITE SE U SAOBRAĆAJU

Osim druženja, najstariji su danas imali prilike da čuju predavanje o bezbednosti u saobraćaju, budući da su najugroženija kategorija u saobraćaju.

Prema rečima Branka Stamatovića iz Agencije za bezbednost saorbaćaja svaka četvrta osoba poginula u saobraćaju je starija od 65 godina, a svaki drugi poginuli pešak je stariji od 65 godina.

- Hoćemo da im kažemo da su oni ti koj su nas učili prvim koracima i svemu što znamo, da ih volimo i skrenemo im pažnju to kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju - rekao je Stamatović.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina.

    1. oktobar 2017 | 17:43

    Eee to je stvarno lepo za nase stare o njima ima ko da brine a ko ce o nama jer prosek starosti je 50 g.a deca se ne radjaju Pa drzavo nagradi majku koja je rodila troje i vise dece trajnom nadoknadom!!!!!!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA