≫ 

Počela vakcinacija u novosadskim Domovima zdravlja: Obezbeđeno 300 doza više nego prošle godine

Novosadski Dom zdravlja je cepivo u ponedeljak rasporedio u svih 36 ambulanti

  • 0

Svih 9.800 doza vakcine protiv sezonskog gripa koje su dopremljene Domu zdravlja u Novom Sadu već su raspoređene u svih 36 ambulanti u gradu i vakcinacija je započeta pišu Novosti.

Uskoro nas očekuje epidemija gripa: Evo kad je pravo vreme da se vakcinišete

Vakcine protiv gripa su spremne: Epidemiolozi očekuju najveći nalet gripa do sada!

Po rečima koordinatorke vakcinacije u novosadskom Domu zdravlja i više medicinske sestre Dragane Kostadinović, pristiglo je za oko 300 vakcina više nego prošle godine.

- Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru i dogovore o primanju vakcine i dodaje da je preduslov za vakcinisanje da pacijent nije već oboleo od gripa - kaže Kostadinovićeva.

Za svaku sezonu gripa Svetska zdravstvena organizacija preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Foot-ilustracija: pixabay.com

Iz Doma zdravlja u Novom Sadu podsećaju da se ova sezonska trovalentna vakcina preporučuje svim osobama sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući i astmu, zatim sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV.

Vakcinisanje se odnosi i na osobe starije od 65 godina, građane smeštene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene u zdravstvenim ustanovama i javnim službama. Po tradiciji za vakcinaciju se najpre i najrevnosnije javljaju stariji sugrađani.

Foto-ilustracija: Profimedia

U Domu zdravlja upozoravaju da se vakcinacija trudnica razmatra kao mogućnost od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom. Trudnicama koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje se vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA