Zimnica u špajzu domaćice Ide sprema se prema specijalnom, starinskom receptu, i takva tegla NEMA CENU (FOTO)

Prepuna ostava sveže pripremljene zimnice zamirisala je na dunje, jabuke i šljive

  • 3

Prave i iskusne domaćice kažu, da se zima ne može zamisliti bez domaće zimnice u špajzu. Iako se mnoge domaćice odriču spremanja zimnice, jer iziskuje dosta vremena i truda, u Banatu se vredne domaćice ove tradicije ne odriču tako lako. Ida Radočaj (53), iz Ruskog Sela kraj Kikinde još ni jednu zimu nije dočekala bez punih rafova u špajzu.

Zbog dobrog ajvara i paprike Srbi rizikuju živote: Zbog kiseljenja odu u krađu, pa onda stradaju - i to nije sve! (VIDEO)

Sveže skuvani džemovi od kajsije, šljive i breskve uredno su poslagani u njenoj ostavi, šarena salata, paradajz paprika i turšija "odmaraju" u njenoj ostavi i čekaju zimu kako bi se degustirali.

- Ne postoji ni jedna kupovna zimnica koja se može uporediti sa našom domaćom. Svake godine pravim ono što moja porodica najviše voli, to su kisele paprike, pečena paprika, a najviše volimo turšiju pa smo za ovu zimu pripremili oko 30 kilograma - pokazuje nam svoje proizvode.

Prepuna ostava sveže pripremljene zimnice zamirisala je na dunje, jabuke i šljive.

Foto: Telegraf

- Planiram i slatko od dunja da pravim, čekamo još nekih desetak dana da dunja dobro sazri, a onda ću i slatko i kompot da pravim. Ove godine pravila sam pekmez od breskvi, to je nešto novo na našoj trpezi, ali verujem da mu niko neće naći manu. Proces je malo zahtevniji jer se breskve ljušte, dugo se kuvaju, ali je zato ukus ovog džema poseban - kaže nam Ida.

Velika pomoć u ovim jesenjim čarolijama pripreme zimnice joj je i suprug Steva.

- Udala sam se sa 17 godina, ne mogu da kažem da sam sve znala da kuvam, ali sam vremenom uz supruga naučila, zajedno smo učili jedno uz drugo. Voće i povrće gajimo u našoj bašti i za to je zadužen moj suprug, tako da sve ovo što vidite je naših ruku delo, ovo su organski proivodi iz naše bašte, nešto smo dokupili, ali paprika, krastavci, šargarepa, luk sve smo sami uzgajili - ističe ova vredna domaćica.

Foto: Telegraf

Koliko su njene ruke vešte u pravljenju testa, dokaz je i nedavno osvojena nagrada na "Pogačijadi" u Banatskom Karađorđevu gde je Ida sa članicama Udruženja žena "Jedinstvo" osvojila pehar i vrednu nagradu.

- Bila je velika konkurencija. Od ukupno 16. ekipa mi smo osvojile prvo mesto. Ocenjivalo se sve, kvalitet testa, tvrdoća, mekoća, ukus i izgled. Ponosna sam na ovaj pehar i drago mi je što je neko prepoznao naš rad i kvalitet.

Pored ukusne pogače, Ida je majstorica u pravljenju pita. Malo smo se našalili pa pitali-Kako Mađarica, pa mesi bosanske pite?

- Sve sam naučila da mesim i pite sa krompirom i sirom, krofne, štrudle, kiflice. Nema testa koje se ne diže pod mojim rukama. Ipak, najlepše umesim za moje tri unučice, Anđelu, Hanu i Petru - ističe ponosna baka.

Foto: Telegraf

Da li je danas isplativije praviti ili kupiti zimnicu, Ida kaže da se mnoge domaćice ipak odlučuju za kupovnu.

- Za zimnicu treba dosta vremana, truda i ljubavi. Ništa se ne može za dan, dva uraditi. Proces pravljenja zimnice je dugotrajan, ako pogledate koliko je potrebno vremena da ta paprika poraste u bašti, da se svakodnevno zaliva i neguje, da izraste pa da se pripremi za kiseljenje, složićete se da je ipak domaće, domaće - kaže nam Ida.

Starinski način pripreme zimnice ovu vrednu domaćicu koštao je puno rada i strepljanja. Ali zato, kisela paprika, slatki džemovi, turšija i domaći kolači sa višnjama, kajsijama i breskvama svakodnevno su na trpezi ove umešne domaćice čije ruke zlata vrede.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIvan

    3. oktobar 2017 | 19:53

    Gospodo svaka vama cast i moja majka je to isto spremala,a zena nece kaze kupi gotovo.

  • Н. С

    7. oktobar 2017 | 17:16

    Не може се домаће мерити са оним из радње. Треба заиста пуно времена и љубави. Али ако уживате у онима који ће то са слашћу појести, ништа није ни дуго, а ни тешко.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA