Važan spomenik srpske kulture o kome ne znamo mnogo: Sagradio ga je sluga pri dvoru Nemanjića, i zato ima posebno ime (FOTO)

Pridvorica se nalazi na dvadesetosmom kilometru puta od Ivanjice prema Studenici

  • 0

Manastir Pridvorica koji je izgrađen u 12. veku ima status spomenika kulture od velikog značaja. Nalazi se u okolini Ivanjice, u mestu koji nosi isto ime kao i sam manastir.

OTKRIVENA TAJNA HILANDARSKIH MONAHA: Doktor proveo 7 dana na Svetoj gori i saznao zašto nikad ne oboljevaju od težih bolesti

Ime je dobio jer ga je sagradio sluga koji je radio pri dvoru Nemanjića oko 1195. godine, o čemu svedoče vredni ostaci fresaka u gornjim zonama hrama.

Manastir Pridvorica je tipičan predstavnik srednjovekovne raške škole po svojim arhitektonskim karakteristikama.

U samom početku ovaj manastir je bio ženski, što potvrđuje Nemanjina povelja manastiru Studenici. Monahinje su se bavile tkanjem i veštine prenosile autohtonom stanovništvu, te se i dan danas ovaj kraj prepoznaje po potpuno autentičnom stilu tkanja.

Od 2007. godine manastir je ponovo proglašen muškim i u njemu žive nastojatelj manastira i dva iskušenika.

Foto: Wikipedia/Randjic

Crkva Preobraženja je jednobrodna, jednokupolna građevina sa polukružnom apsidom na istoku. Spoljna fasada je ukrašena frizom slepih arakada.

Pridvorica se nalazi na dvadesetosmom kilometru puta od Ivanjice prema Studenici.

Sama građevina je tokom srednjeg veka doživela dve obnove što joj je u mnogome izmenilo spoljni izgled. Prvi put posle 1557, a drugi put sredinom devetnaestog veka. Tokom druge obnove postavljen je ikonostas koji je živopisao na dverima potpisani Sreten Protić Molerović 1835. godine. Crkva manastira Pridvorica posvećena je Preobraženju Gospodnjem. Manastir je jedan od retkih koji imaju svoj grb.

Daljinac

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA