Fakulteti u Subotici poluprazni na početku akademske godine: Brucoša nema!

Da problem postoji potvrdio je i pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoran Milošević

  • 2

Da Srba ima sve manje pokazuje i činjenica da je u Subotici počela nova akademska godina na visokim i višim školama sa velikim brojem slobodnih mesta, pišu Novosti.

Da bi Srbi opstali, skoro svaka druga žena mora da ima troje dece

Na fakultetima ima slobodna mesta i za one koji bi bili na "budžetu" kao i za "samofinansirajuće" studente. Od 855 slobodnih mesta, Ekonomski fakultet upisalo je 528 studenata. Mesta ima i na Ekonomskom i Građevinskom fakultetu, Višoj tehničkoj školi i Višoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača i trenera.

- Da smo u potpunosti zadovoljni - nismo. Krivca vidimo u demografskih odstupanjima, ali i u činjenici da je u poslednje vreme sve više fakulteta i visokoškolskih ustanova. Naš fakultet je upisao 115 studenata na osnovne studije, a slobodno je ostalo oko 50 indeksa - kaže Nadežda Rodić, direktorka Više škole za obrazovanje vaspitača i trenera, za Novosti.

Da problem postoji potvrdio je i pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoran Milošević, koji je istakao da se sve više otvara pitanje racionalizacije visokih ustanova tokom naredne decenije.

- Realnim finansiranjem doći ćemo do otvaranja pitanja opstanka pojedinih studijskih programa. A samo tržište će pokazati koji fakulteti su atraktivni za naše brucoše. Puko studiranje i sticanje fakultetske diplome, sigurno nema opravdanja. Jer ako neka struka nikome nije potrebna, nema mesta ni za takav fakultet - kaže Milošević.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Timocanin

    5. oktobar 2017 | 12:28

    Odose deca izvan zemlje , tek ih nece biti . Ko ce jos da studira ovde po paprenim cenama ,najskuplje skolstvo imamo u Evropi . Studiraju po Zapadu , ovde na privatnim fakultetima gde je kako kazu lakse . Iz Timočke Krajine deca odlaze na studije u Rumuniju gde imaju besplatne studije ,besplatan dom plus 70 evra dzeparac i o cemu dalje pricati .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA