Otvorena 54. Oplenačka berba: Lepo je videti šta znači čuvati tradiciju, ali i šta znači raditi za budućnost (FOTO) (VIDEO)

Najbolji vinogradari i voćari izložili su svoje proizvode u centru varoši - skupocena vina, ali i domaća "vinca", likere, rakije, zimnicu, voće, suvo meso

  • 2

U Topoli kod Kragujevca danas je svečano otvorena 54. Oplenačka berba, jedna od najvećih privredno - turističkih manifestacija u Šumadiji. Najbolji vinogradari i voćari izložili su svoje proizvode u centru varoši - skupocena vina ali i domaća "vinca", likere, rakije, zimnicu, voće, suvo meso.

Pre godinu dana su braća iz grada otišla na selo: Zasadili su borovnice, niko nije verovao da će uspeti, a evo gde su sad (FOTO)

Foto: Telegraf

Ovogodišnju berbu svečano je otvorila ministarka i potpredsednica vlade, Zorana Mihajlović.

- Lepo je biti ovde i lepo je videti šta znači čuvati tradiciju, ali sa druge strane i šta znači raditi za ono što je zapravo budućnost. Istorija i tradicija nas uče da ih nikad ne zaboravimo, ali da znamo i kuda idemo - rekla je ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Foto: Telegraf

Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola, podsetio je da voćari ovog kraja godišnje izvezu voća u vrednosti od oko 20 miliona evra.

- Ono što je za ponos u Topoli jeste činjenica da niču nova vinogorja. Trenutno imamo više od 800 hektara samo pod vinogradima i više od 6.500 hektara pod voćem. Izvozimo oko 25.000 tona voća svake godine u Rusiju - istakao je Dragan Jovanović.

Foto: Telegraf

U kulturno-umetničkom programu koji je pratio otvaranje učestvovali su KUD Oplenac iz Topole, Udruženje Zavičaj iz Zlakuse i KUD Voja Čurić iz Kobišnice. Berba traje od 6. do 8. oktobra.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Centralnim ulicama Topole danas su mirisali kupus i pečenje, a na svakoj drugoj tezgi moglo se kupiti vino iz čuvenih, ali i malih lokalnih vinarija.

Neki proizvođači izložili su po desetak vrsta likera i isto toliko vrsta rakije. Šumadijske domaćice iznele su na tezge stotine tegli sa zimnicom.

Foto: Telegraf

U Topolu su stigli i proizvođači kobasica, slanine i pršute sa Zlatibora, ali i oni iz Vojvodine.

Foto: Telegraf

Ulice su ispunili ljudi u narodnim nošnjama, ali bilo je šajkača i na mladim poljoprivrednicima. Posle 16 sati sve je postalo veselije, već je dosta vina i rakije probano na tezgama.

Foto: Telegraf

A onda se začula i pesma. Berba je počela! Pogledajte video:

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragannikolic

    6. oktobar 2017 | 21:31

    Bravo sumadinci

  • Malisa

    7. oktobar 2017 | 07:28

    Proizvodjaci mesa sa zlatibora do ne kosta nista sve smrznuto uvezeno meso preko bosne i prodaju ga nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA