Naša deca u Nemačkoj su đaci druge kategorije: Nema ko da ih uči maternji jezik

- Pisali smo našem konzularnom predstavništvu u Štutgartu, kao i nadležnim institucijama u zemlji, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvu spoljnih poslova. Ali uzalud!

  • 36

Srpsku decu u dijaspori nema ko da uči maternjem jeziku! Ovaj zaključak bismo mogli da izvedemo na osnovu izjave članova roditeljskog saveta dopunske nastave u nemačkoj pokrajni Baden-Virtemberg, gde je nakon odlaska učiteljice Milane Rakić, njeno mesto ostalo upražnjeno.

NAJDUŽE REČI NA SVETU: Probajte da ih izgovorite, a da ne polomite jezik

-  Pisali smo našem konzularnom predstavništvu u Štutgartu, kao i nadležnim institucijama u zemlji, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvu spoljnih poslova. Ali uzalud!  

- Mi kao roditelji se već više od četiri nedelje nakon početka nove školske godine bezuspešno borimo za održavanje dopunske nastave na Srpskom jeziku u gradu Hajdelbergu i ostalim gradovima u pokrajni Baden-Virtemberg. Doskorašnja učiteljica Milana Rakić je dobila premeštaj u Berlin i ministarstvo i konzulat dosad nisu obezbedili novog učitelja za nastavu - rekao je ovaj roditelj za Telegraf.

Kako dodaje, i ostali smatraju da je krajne neodgovorno da država Srbija ne obezbeđuje školovanje svoje dece u inostranstvu i time im stavlja do znanja da su đaci u dijaspori neka vrsta dece druge klase.

- Za nas roditelje je apsolutno neprihvatljivo da niko od nadležnih ne reaguje na naše dopise i da ne postoji odgovornost da se uvaži pravo dece u dijaspori na školovanje na srpskom jeziku - objasnio je on.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    8. oktobar 2017 | 11:13

    Pa da drzavu Srbiju interesujemo mi i nasa deca ne bi nas ni terali odavde !

  • Malisa

    8. oktobar 2017 | 12:04

    I sta ce im srpski jezik u nemackoj?

  • Maja

    8. oktobar 2017 | 11:29

    Dosli ste u Nemacku, tj pobegli od Srbije i sta sada hocete. Tu ste manjina i tako se ponasajte. Ucite da budete kulturni manite se Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA