Prošlo je 26 godina od smrti oca Ognjena Amidžića i njegove TV ekipe, ubica nikada nije otkriven

Automobil u kom se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine

  • 6

Udruženje novinara Srbije (UNS) podsetilo je da se danas navršava 26 godina od kako su na putu Petrinja-Glina (Hrvatska) ubijene kolege šabačke dopisničke ekipe RTV Beograd, današnji RTS - novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević.

POTRESNA ISPOVEST OGNJENA AMIDŽIĆA: Još uvek ne znam ko je ubio mog oca

Mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo je na putu do bolnice.

Automobil u kom se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, a UNS-ovo istraživanje za "Dosije o ubijenim i nestalim novinarima" pokazalo je da tužilaštva Srbije i Hrvatske do danas nisu pokrenula istrage tog zločina.

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za "Dosije" rekao da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje.

Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mesta i prevezao ranjenog Sretena Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Foto: Dosije UNS-a o ubijenim i nestalim novinarima

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu "Slobodni tjednik".

U tom listu, osam dana posle ubistva, pojavio se tekst pod naslovom "Pucati na špijune bez zaustavljanja". Iz teksta se vidi da je autor, potpisan sa Jovan Kubura, koristio beležnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen, naveo je UNS.

Svojevremeno je Ognjen Amidžić izjavio da je vremenom naučio da živi sa tim bolom:

- I dalje se zvanično ne zna ko su počinioci tog ubistva. Trudio sam se da kroz život ne preuveličavam sopstvenu tugu. To je za mene bio jedan jeziv period, a i mnogi su tada gubili najmilije. Naučio sam da živim s tim - rekao je svojevremeno voditelj.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    9. oktobar 2017 | 16:46

    Kosa mi se digne na glavi kad pocnu da pricaju bljuvotine o pomirenju i slicne baljezgarije vezano za Hrvate!? Oni su za mene izumrli!!!

  • darko

    9. oktobar 2017 | 19:13

    Nazalost mozete reci gospodinu Amidzicu da su TV ekipa i njegov otac nazalost nastradali od srpske ruke. Ekipa koja je to ucinila bila je stacionirana u selu Komogovina i bila je paravojna formacija. Zapovijednik te grupe je poslije ubijen u medjusobnom obracunu( za javnost), a u stvari je sklonjen od strane DB iz BG. Previse je znao, a i mnoge je zlocine pocinio sa svojom grupom. Cilj je bio destabilizacija stanja!

  • Bosna

    9. oktobar 2017 | 19:12

    Nemoj tako cika Veljo! Citav rat se bili u talu! Vukovar vam poklonili,vi njima na kraju rata RSK, Bosnu htjeli podijeliti sa ustasama i da ne nabrajam dalje vase talove! A gdje su oni iz onog rata!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA