Stižu drastične promene u ishrani đaka! Više se neće dešavati da nam se deca truju, a i burek i peciva lete iz škola

Oko 72 odsto beogradskih osnovnih škola ima kuhinju, ali tek polovina od tog broja je u upotrebi

  • 15

Pekare i prodavnice brze hrane mogle bi uskoro da budu "proterane" iz srpskih škola, a njihovo mesto da zauzme zdrava hrana. Ministar prosvete Mladen Šarčević formirao je tim koji će se baviti reformom ishrane đaka, a prvi korak je prikupljanje podataka o tome koliko škola ima kuhinju, gde su one u upotrebi, a gde je potrebno renoviranje i nabavka opreme, pišu Novosti.

Čak 900 profesora će dobiti otkaz uskoro: Svi oni ostaju bez posla zbog ovog jednog razloga

Šarčević kaže da će učiniti sve da ishrana dece u školama bude potpuno u sistemu prosvete - kroz školske kuhinje, ugostiteljske škole ili restorane đačkih i studentskih centara, u kojima bi se spremali obroci i za škole. Tako bi se sprečili slučajevi trovanja poput onog koji se nedavno dogodio beogradskim osnovcima kada je pronađena salmonela u hrani koju je spremala firma "Ketering i bejk".

- Samo ako se sve radi u okviru našeg sistema, možemo stvari da držimo pod kontrolom. Ne može da hrani decu neko ko se time nikada ranije nije bavio. Ispravnost mora da se podrazumeva, ali da se vodi i više računa o kvalitetu - kaže Šarčević. - Poseban problem su javne nabavke, koje obavezuju školu da uzme najjeftiniju ponudu.

Šarčević kaže da je počela evidencija u školama, kako bi se utvrdilo koliko ih je spremno da priprema hranu za svoje đake.

Foto: Tanjug/Žestić

Prvi rezultati, za Beograd, kažu da 72 odsto osnovnih škola ima kuhinju, ali tek polovina od tog broja je u upotrebi. U ostalima ili nedostaje oprema ili nemaju kuvarice i servirke. Zasad su anketom o ishrani učenika obuhvaćene 773 škole širom Srbije.

"ŠKOLSKO VOĆE" I "ŠKOLSKO MLEKO"

On najavljuje i projekat promocije zdrave ishrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, gde će se uvesti "školsko voće" i "školsko mleko".

- Pokušaćemo da za deo učenika nabavimo ove voćne i mlečne užine potpuno besplatno, a za ostale po najnižim cenama. Biće to namirnice najvišeg kvaliteta, zdrave i hranljive - najavljuje Šarčević. - Želimo da decu učimo koliko je važna zdrava ishrana, a ne da im u školama prodajemo čips i slatkiše. Nemam ništa protiv peciva, ali u kontrolisanim količinama.

RODITELJI MESEČNO IZDVAJAJU DO 6.000 DINARA

U osnovnim školama ručak se naplaćuje, u proseku, između 150 i 200 dinara. Cena užine je od 50 do 80 dinara. Za ta dva obroka roditelji mesečno izdvajaju između 4.500 i 6.000 dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dama

    12. oktobar 2017 | 00:18

    Bitno je da u Beogradu imaju kuhinje a za unutrašnjost baš Vas briga

  • Nikola

    12. oktobar 2017 | 04:58

    U Japanu deca sama sebi kuvaju sve obroke, nemaju nikakve kuvarice i servirke u školi. Isto je i sa čišćenjem škole. Srbija muze roditelje ko blesava kao da živimo u Americi, a ne u zemlji gde je prosečna plata 200 evra.

  • kob

    12. oktobar 2017 | 05:21

    Kao i uvek prvo treba da se desi neka katastrofa da bi foteljasi uradili nesto. Izgleda da mi ne znamo sta znaci prevencija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA