≫ 

Poslednji dani pripreme zimnice: Napraviti ili kupiti? (FOTO)

Zimnica zahteva dosta truda, vremena i strpljenja

  • 8

Napraviti domaću zimnicu ili je kupiti na pijaci, dilema je sa kojom se mnoge domaćice suočavaju tokom jeseni kada je pravo vreme za njenu pripremu. Na kikindskoj pijaci ponuda je bogata, pa se tako može pazariti domaći ajvar, turšija, cepana paprika, pinđur, pekmezi, a u ponudi je i kiseli kupus.

Zimnica u špajzu domaćice Ide sprema se prema specijalnom, starinskom receptu, i takva tegla NEMA CENU (FOTO)

Ipak, većina domaćica u Banatu ostaje verna domaćoj zimnici, pa se ipak odlučuju za kupovinu svežeg povrća i pravljenje domaće zimnice.

Dok prodavci tvrde da se na tezge iznosi zimnica spremana po domaćoj recepturi, kupci se ipak žale na previsoku cenu.

- Ajvar koji prodajem pravila sam kao da pravim za sebe i svoju porodicu. Tegla je 300 dinara, ali sam ga isključivo pravila samo od paprika. U ponudi je i pekmez, fileti od paprika, kisela babura, kuvani paradajz, razne ljutice. Zimnica je sveža, jer je spremam svake nedelje, pečem papriku, ljuštim, kuvam i pravim razne đakonije. Žale se kupci da im je skupo, ali i mi moramo nešto da zaradimo - kaže nam Radojka Bjelotomić.

Foto: Telegraf

Gordana Bulatović iz Kikinde, ipak više voli da kupi zimnicu jer kaže da mnoge domaćice stavljaju vinobran i konzervans kako bi dobili prirodnu boju soka.

- Imam proverene proizvođače i kod njih kupujem zimnucu, osim kiselog kupusa koji sama spremam kod kuće. Mnogi se ne pridržavaju recepta pa odokativno stavljaju konzervans i vinobran, moj favorit je kupovna - kaže nam Gordana.

Milena J. takođe je odlučila da kupi zimnicu.

- Jednostvano nemam vremena da je pravim, volimo ajvar ali potrebno je dosta vremena i truda oko pripreme. Zadovoljna sam zimnicom na pijaci, a što se tiče cene, pa moraju nešto i bake da zarade - priča Milena.

Ipak, neke domaćice su zasukale rukave. Dragana Grujić kupila je sveže crvene paprika i napravila ajvar.

- Kupila sam oko 20 kilograma paprika i sa komšinicama sam ih pekla. Ispekle smo ukupno 90 kilograma paprika na starom "Smederevcu" i bilo nam je potrebno oko šest do sedam sati. Nije lako praviti ajvar, to je zahtevan proces, ali za mene je isplativije. Od 20 kilograma paprika dobila sam 15 tegli ajvara, papriku sam plaćala 60 dinara po kilogramu, dakle za 1200 dinara dobila sam 14 tegli ajvara, a za te pare sam na pijaci mogla da kupim samo četiri tegle - kaže nam Dragana.

Foto: Telegraf

Zimnica zahteva dosta truda, vremena i strpljenja, složila se Biljana Starčević.

- Pravili smo pekmez, kisele paprike i ove godine parike punjene kupusom. Za mene je isplativije, kupili smo oko 8 kilograma paprika i 10 kilograma kupusa. Dobili smo pet velikih tegli od 3 kilograma. Kupus sam plaćala 10 dinara po kilogramu, a papriku 60 dinara, dakle paprika punjena sa kupusom me je koštala oko 600 dinara da je spremim po domaćem receptu - priča Biljana.

- Domaću zimnicu ne bih menjala ni za kakvu kupovnu. Pravili smo ajvar po domaćem receptu. Od 50 kilograma paprika koje sam plaćala 60 dinara po kilogramu, dobila sam oko 40 tegli ajvara. Najpre smo pekli papriku koju smo potom dobro očistili oprali i ocedili, zatim smo oceđenu papriku mleli na mašini za meso, a onda smo je na ulju pržili nekoliko sati. Vrlo zahtevan posao za koji sam utrošila nekoliko dana, ali isplatilo se, domaće je domaće - kaže nam Jovanka Glušac.

Foto: Telegraf

Tegla kiselih krastavaca na pijaci je oko 100 dinara, tegla domaćeg pekmeza je od 80 do 120 dinara, dok se ukisele paprika prodaju za 200 dinara po tegli.

Najskuplji je ajvar, pinđur i cepana paprika čija cena iznosi od 200 pa do 300 dinara po tegli.

Ukoliko se odlučite na kupovinu svežeg povrća, cena paprika je od 40 do 60 dinara po kilogramu, krastavci se kreći od 80 do 100 dinara po kilogramu karfiol je 170 dinara, a najjeftiniji je kupus koji se može pazariti za 10 dinara na kikindskoj pijaci. Vreme za pripremu zimnice polako odmiče, pa se domaćice mogu odlučiti, "zasukati" rukave ili kupiti na pijaci, odluka je samo na njima.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    13. oktobar 2017 | 20:35

    Ova gospodja verovatno,ni ne zna kako se pravi ajvar.Od 50 kg paprike 40 tegli ajvara nema ni u filmu naucne fantastike.Ja od 30 kg paprike dobila 11 tegli ajvara.

  • V.m.

    13. oktobar 2017 | 19:38

    Od 20kg paprika 15 tegli ajvara????naucna fantastika!

  • Чикa Јова

    13. oktobar 2017 | 18:48

    Ручни рад је једино сигурна зимница. Знате шта једете, шта вам једу деца, унучићима и пријатељи. Припремите 15 тегле љутог и 20 нељутог ајвара, десетину тегли љутенице, домаћег кечапа, пегланих паприка, туршију са паприком, карфиолом, броколијем, зеленим парадајзом, краставчићима, кисео купус, домаћи сок, џем, пекмез... Све проверено и здраво. Унучићима већ не пију куповне и газиране сокове због вештачких заслађивач и свакаквих воћа које се у те сокове трпа. Имали смо прилику да видимо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA