Ipak nećete biti kažnjeni ako kažete borkinja umesto borac?

Ovde je u fokusu priča o prevenciji nasilja, boljem položaju žena i njihovoj većoj vidljivosti u društvu

  • 2

Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti čije se odredbe odnose na rodno osetljiv jezik ne propisuje nikakve milionske kazne za pogrešnu upotrebu jezika, a konstruisanje takvih priča u javnosti predstavlja još jedan pokušaj otpora njegovom usvajanju, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Psihološkinja, vojnikinja i borkinja su gramatički NEPRAVILNE REČI: SANU stručno objasnio zašto ne može da se govori tako

Ako slučajno kažete borac umesto borkinja, čeka vas kazna od 1,5 miliona dinara!

Ona je objasnila da je suština odredbe o rodno osetljivom jeziku, zbog koje je najavljeno menjanje nastavnog plana i udžbenika što je izazvalo polemike u javnosti, da se u školama skrene pažnja na rodnu ravnopravnost, odnose između dečaka i devojčica i prevenciju nasilja u društvu.

- Ovaj zakon je najmanje priča o rodno senzibilnom jeziku, a u fokusu je priča o prevenciji nasilja, boljem položaju žena i njihovoj većoj vidljivosti u društvu -istakla je Mihajlović.

Potpredsednica vlade smatra da je dobra prilika da se kroz Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti započne i debata o srpskom jeziku koje, kako je rekla, nije bilo više od dve decenije.

Foto: Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/M. Mirčetić

- Ali, to nije razlog da slušamo priče da će neko izgubiti posao ili biti kažnjen sa milion dinara ako ne upotrebi termin "borkinja", a kaže ''borac'''. To nije tačno i namerno se konstruiše kako Zakon ne bi bio usvojen - rekla je Mihajlović.

Ona je izrazila nadu da će se pomenuti Zakon koji je, kako je naglasila, strateški važan za Srbiju, uskoro naći na sednici vlade.

- Niko me ne može ubediti da su naši susedi spremniji da imaju moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti i rodno senzitivan jezik poput Bosne i Hercegovine. I Srbija je spremna, ali mi se čini da određeni organi ne shvataju da idemo napred i da nemamo vremena za čekanje - rekla je potpredsednica Vlade.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    19. oktobar 2017 | 15:56

    Zirafac,nosorogica...aha,ovo je hrvatski...srpski je jos uvek muzjak zirafe...itd?!

  • Bond

    19. oktobar 2017 | 16:21

    Šta će vojnikice, ginekološkinje, rektorkinje, stomatološkinje i ine da kažu na ovo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA