Oko 20 domaćinstava u Valjevu odsečeno od sveta: Voda odnela asfaltni put, do meštana je moguće samo pešice (FOTO)

Jedna od najčistijih reka u Evropi u utorak je nosila sve pred sobom

  • 0

U naselju Gradac u Valjevu oko 20 domaćinstava je od preksinoć odsečeno od sveta. Zbog izlivanja reke Gradac, voda je odnela deo puta i presekla "vezu“ žitelja Aničića naselja sa Valjevom!

VALJEVO POD VODOM: Izlio se Gradac, odneo put, napravio novo korito, i nekoliko kuća odsekao od sveta (FOTO)

Nastava u hladnim učionicama: Đaci u Valjevu se 2 dana smrzavali

Nabujali Gradac je kod nove brane napravio novo korito i odneo oko 30 metara novog asfaltnog puta, koji je jedina veza žitelja Aničića sa gradom.

U tom delu nalazi se i crpna stanica Gradac, odakle se vodom snabdeva veliki deo Valjeva, ali u "Vodovodu“ kažu da je situacija pod kontrolom, iako se do tog postrojenja može doći samo peške.

Jedna od najčistijih reka u Evropi u utorak je nosila sve pred sobom. Vodena stihija je progutala deo novog asfaltnog puta kod nove brane, jer je zbog obilnih padavina, nivo reke Gradac naglo porastao.

Foto: Telegraf

- Bilo je strašno! Za tren oka je bujica progutala deo puta i na tom delu reka Gradac je napravila novo korito. Mi smo samo bili nemi posmatrači, jer ništa nismo mogli da preduzmemo. Pokazalo se da je voda mnogo gora od vatre, jer joj se ne može stati na put - pričaju meštani koji žive u blizini nove brane.

Do žitelja tog dela Valjeva sada je jedino moguće doći peške. Najgore je meštanima koji živi delu iznad crpne stanice, jer da bi došli do kuće moraju da pešače više od dva kilometra. Do njih je sada jedino moguće doći kroz ograđenje njive, gde su prinuđeni da na nekoliko mesta preskaču preko žice i ograde, kojim su ograđeni privatni placevi koji se nalaze na toj putanji.

Jedna od njih je i Olga Dimitrijević (85), koja sa sinom živi u blizini crpne stanice.

- Ko živi pored reke, mora da se navikne na sve njene ćudi. Ovo nije prvi put da smo odsečeni od sveta. Nije prijatan osećaj kada znate da do vas, ako zatreba, ne mogu doći ni kola Hitne pomoći, ni vatrogasci. Ovde ima dosta starijih žitelja, tako da nam nije lako, ali šta da se radi, moramo se snalaziti kako umemo i znamo. Na svu sreću imamo dovoljno hrane, sin je peške otišao po hleb, tako da se nekako dovijamo - priča ova starica.

Foto: Telegraf

Nabujala reka je potopila pumpe u crpnoj stanici, odakle se najveći deo Valjeva snabdeva sa vodom.

- Uspeli smo da u kratkom roku popravimo te pumpe, tako da problema sa vodosnabdevanjem nema. Jedini problem je bio glavni strujni kabl koji vodi do crpne stanice i napaja je strujom, a koji se nalazi ispod puta koji je odnela voda. Međutim, ekipe ED su bile na licu mesta i za sada je sve pod kontrolom - kaže direktor valjevskog Vodovoda Đorđe Milanović.

Pomoćnik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač kaže da će, za nekoliko dana, čim se malo povuče voda, početi sanacija dela puta, koji je bujica "progutala“.

- Bujica je presekla put i čekamo dan-dva da se povuče voda i da krenemo sa radovima. Građani će do tada jedino peške moći da dođu do grada. Odsek za vanredne situacije je otvoren za pomoć svim građanima koji su odsečeni, ukoliko imaju potrebu za dopremanjem hrane. U Aničića naselju je ugroženo oko 17 domaćinstava, kao i tri kuće koje se nalaze u blizini nove brane, a ostalo su vikendaši i u tim objektima niko ne živi - kaže Kovač.

Foto: Telegraf

Za tri dana u Valjevu je palo čak 86 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog obilnih padavina porastao je i nivo Kolubare, reke u koju se u centru Valjeva uliva Gradac.

- Kolubara je napravila štetu u delu gde se izvode radovi na uređenju korita kod Austroterma. Na sreću cevovod regionalnog vodovoda, koji je u reci, je ostao netaknut, nije pomoren - navodi Kovač.

Veliku količinu vode zadržala je brana i hidroakumulacija "Stubo-Rovni“. Nivo jezara je porastao za skoro pola metra, brana je za 24 sata primila 1,5 miliona kubika vode, tako da je sprečen veći nivo reke Kolubare, koja protiče kroz valjevska naselja.

Daljinac

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA