Novi Sad dobio prva parking mesta za trudnice (FOTO)

Inicijativa za pokretanje parking mesta za trudnice pokrenuta je tokom septembra 2017. godine od strane Udruženja "Mamin san" iz Beograda i preko 600 trudnica koje su učestvovale u anketi

  • 0

Zahvaljujući zajedničkoj akciji koju su podržali Grad Novi Sad i organizacija "Mamarijum", na inicijativu BIG šoping centra u Novom Sadu su otvorena prva parking mesta za trudnice ispred svih ulaza u ovaj objekat sa ciljem da se budućim mamama omogući što lakše kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti tokom drugog stanja.

Inicijativa za pokretanje parking mesta za trudnice pokrenuta je tokom septembra 2017. godine od strane Udruženja "Mamin san" iz Beograda i preko 600 trudnica koje su učestvovale u anketi. Tim povodom, čak 96% budućih mama je istaklo da je neophodno uvesti parking mesta rezervisana za trudnice. Anketa je pokazala da čak 75% trudnica vozi aktivno tokom cele trudnoće - više od 60% njih vozi svakodnevno, 26% nekoliko puta nedeljno, dok manje od jedan odsto budućih majki odustaje od vožnje za vreme trudnoće.

Foto: Promo

- Trudnoća kao stanje nije bolest, ali svakako ima svoje tegobe, kao i fizičke izazove koje trudnica treba da prebrodi. Omogućavajući im da se makar jedan stresni faktor iz svakodnevnog života eliminiše, uz manje napora i stresa u saobraćaju, nas vodi korak dalje ka društvu i okruženju koje želimo da izgradimo. U ime novosadskih trudnica i majki još jednom se zahvaljujemo svima odgovornima za ovu lepu i uspešnu akciju koja nas vodi u dalje olakšanje svakodnevnih izazova roditeljstva - istakla je Dunja Stajić, predstavnica organizacije "Mamarijum".

Foto: Promo

Istraživanje Udruženja "Mamim san" je pokazalo da najveći broj trudnica, njih 52 odsto, parking pronađe za nešto više od 15 minuta, 44 odsto to uspe za nekoliko minuta, a samo jedan odsto parkiralište pronalazi odmah. Zabrinjavajuće je da čak sedam odsto ispitanica svakoga dana izgubi više od pola sata tražeći parking.

Prva parking mesta za trudnice podržala je i poznata glumica Jovana Balašević:

- Drago mi je da su trudnice konačno dobile svoja parking mesta i nadam se da će ih ubuduće biti još više širom grada. Trudnice treba da tretiramo kao zaštićenu vrstu i da im ukažemo svu brigu i pažnju, jer one to svakako i zaslužuju - izjavila je Jovana Balašević.

Foto: Promo

Otvaranjem prvih parking mesta za trudnice ispred BIG šoping centra poslata je poruka podrške svim trudnicama, ali ujedno i apel drugim institucijama da rezervišu parking mesta za trudnice kako bi im tim gestom olakšali svakodnevnicu.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA