Lončar: RFZO može bolje da radi

Sprovedena je ozbiljna analiza rada RFZO

  • 1

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je sprovedena ozbiljna analiza rada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) koja je pokazala da ta ustanova može bolje da radi.

Direktorka RFZO podnela ostavku: Nemam adekvatnu saradnju sa Zlatiborom Lončarom

Lončar je to rekao za TV Pink, komentarišući ostavku v.v.direktora RFZO Verice Lazić i navode iz saopštenja da ostavku podnosi "zbog nemogućnosti adekvatne saradnje sa ministrom zdravlja".

- Javno sam obećao pre dva meseca da ćemo raditi ozbiljnu analizu rada RFZO-a, to smo i uradili i rezultat toga je ono što se desilo u četvrtak. Odluka je moja, stojim iza toga. Analiza je pokazala da Fond može i mora bolje i da pacijenti i zaposleni u zdravstvu moraju mnogo brže da idu nekim koracima - u e-receptu, moramo da uđemo u e-karton, da imamo jedinstvenu listu čekanja... - rekao je on.

Lazić je pre nekoliko dana podnela ostavku, a Vlada Srbije donela je rešenje po kojem će vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti doktor Sanja Radojević Škodrić.

Lončar je rekao i da su preduzete sve utvrđene mere u slučaju epidemije malih boginja i ponovio apel roditeljima da vakcinišu decu.

- Sve smo preduzeli, sve sumnjive registrujemo odmah, pratimo sve koji su bili s njima u kontaktu, imamo izveštaje na minutnom nivou, rade se analize i pokušavamo da ubedimo ljude da treba da vakcinišu decu - dodao je Lončar za TV Pink.

Foto: Profimedia

On je poručio da je država spremna da odreaguje na svaku situaciju.

Lončar je naznačio da ne postoji nijedan dokaz da MMR vakcina protiv malih boginja izaziva autizam, što potvrđuju i stručnjaci, i smatra da u slučaju malih boginja korist imaju jedino pojedine farmaceutske kuće.

- Apelujem na ljude da razmisle - da li ćete da budete u igri farmaceutskog lobija ili ćete da zaštitite svoje dete - podvukao je ministar.

On je podsetio i na odluku Ustavnog suda koji je odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakonskih odredbi koje se odnose na obaveznu vakcinaciju dece i odraslih.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Noki

    11. novembar 2017 | 11:28

    Čast izuzecima, ali je to leglo neradnika i neznalica, nadobudnih i samoživih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA