Evo koliko je novca otišlo za lečenje dece od kazni za verbalne i fizičke sukobe u Skupštini

28 dece lečeno o trošku Budžetskog fonda u inostranstvu, a za 58 odobreno slanje uzoraka na analize u strane laboratorije

  • 1

O trošku Budžetskog fonda ove godine lečeno je 28 mališana u inostranstvu, a odobreno je i slanje 58 uzoraka na analize u laboratorije u inostranstvu, kako bi se utvrdila dijagnoza.

Troje poslanika bez POLA PLATE, ukupne kazne veće od četvrt MILIONA dinara: Pljuštalo na Administrativnom odboru

Iz Budžetskog fonda odobrena su i sredstva za dolazak u Univerzitetsku dečju kliniku ortopeda iz Rusije, koji je lečio sedam bolesnika sa složenom ortopedskom patologijom, kao i još nekih stručnjaka.

Za lečenje dece ima dovoljno sredstava na računu: od sredstava koja su izdvojena iz budžeta na računu ima 120. 477. 576 dinara, dok od donacija kompanija i pojedinaca na dinarskom računu ima 11. 300. 050 dinara, a na deviznom 5. 815 evra.

Od kazni za verbalne ili fizičke sukobe u Skupštini Srbije u Budžetski fond decembra 2017. godine slilo se 73.420 dinara, dok je 8. juna ove godine pristiglo još 145.132 dinara.

Predsednik lekarske komisije Budžetskog fonda Vladislav Vukomanović kaže da su na lečenje u inostranstvo najčešće slali decu koja imaju neurološke bolesti, bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkološke bolestii prevremeno rođene bebe sa oboljenjima očiju.

Pacijenti su odlazili na lečenje u zdravstvene centre u Belgiji, Nemačkoj, Turskoj.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Vukomanović pojašnjava da u Srbiji ima oko 10.000 dece sa cerebralnom paralizom uzrasta od tri do 18 godina, ali da neki od njih imaju bolne spazme, grčeve mišića i da takve pacijente šalju u Tursku gde se leče dubokom moždanom stimulacijom.

- Osim obolelih od cerebralne paralize, u inostranstvo su odlazili i pacijenti sa hematoonkološkim oboljenjima, koji su imali veoma lošu prognozu u lečenju - pojasnio je Vukomanović.

Napominje da je ekonomski najisplativije da u Srbiju dođu strani stručnjaci da leče mališane u našim klinikama i na taj način obučavaju i srpske lekare procedurama koje se kod nas još ne rade.

U Univerzitetsku dečju kliniku dolazio je ortoped uz Rusije koji je operisao decu sa teškim ortopedskim problemima.

Takođe, interventni kardiolog iz Nemačke dolazio je u Institut za majku i dete, koji je radio zatvaranje defekata na komorskoj pregradi specijalnim uređajima.

Foto-ilustracija: pixabay.com

- Cilj je da u dogledno vreme samostalno izvodimo te intervencije i to će se desiti - naglasio je Vukomanović.

Upitan koliko traje procedura od momenta prijavljivanja do odlaska deteta u inostranstvo na lečenje on je rekao da se "rešavaju veoma brzo".

Dodaje da im se nekada postavljaju nemogući zadaci, roditelji i pacijenti predaju dokumentaciju par dana ili par nedelja pre nego što bi intervencija trebalo da bude urađena.

- Međutim, zahvaljujući velikom entuzijazmu lekara uspemo da se sastanemo u rekordnom roku i da se detaljno razmotri medicinska dokumentacija. Predlog tročlanog konzilijuma iz referentne zdravstanove je osnova od koje polazi i zasniva se rad veća lekarske komisije - kaže naš sagovornik.

Precizira da je zadatak veća da razmotri usko stručnu problematiku, ali i brine o tome da se u potpunosti ispoštuje procedura u radu Fonda.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

U poslednje tri godine o trošku Budžetskog fonda obezbeđeno je 80 odlazaka na lečenje i kontrolne preglede u inostranstvo za 68 pacijenata.

U inostrane laboratorije poslato je 152 uzorka za genetsko ili metaboličko ispitivanje kako bi pacijenti koji boluju od retkih bolesti dobili dijagnozu, a obezbeđen je i dolazak stručnjaka iz inostranstva koji su lečili 17 dece u bolnicama u Srbiji.

Država je kroz Budžetski fond i Republički fond za zdravstveno osiguranje za lečenje u inostranstvu od 2014. godine do danas izdvojila ukupno 1.745.489 dinara i 146.147 evra ili ukupno 14.691.889 evra.

Na lečenje i kontrolne preglede u inostranstvo upućeno je 1.571 osoba, pre svega deca.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    11. novembar 2017 | 12:28

    70000 od kazni za verbalne i fizicke sukobe u skupstini??? Pa vi mora da se salite! Pa toliko bi trebala da bude visina samo jedne kazne. Svuda kazne odose gore a u skupstini sve manje(kao i cene obroka) a svadja sve vise. Molim vas da se kazne povecaju a od toga bi bila dvostruka korist: bilo bi vise para za lecenje dece a i poslali bismo lepsu sliku u svet. Valjda bi se zahvaljujuci tome malo primirili. Kad ide ista strategija za divljanje na putevima onda moze i za divljanje u skupstini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA