Bliži se Aranđelovdan: Ovih 10 stvari morate da imate na slavskoj trpezi!

Slava se sprema u skaldu sa mogućnostima, ali osim sveće, kolača, vina i žita, koji su obavezni na trpezi, taj dan sve domaćice se potrude da pripreme najlepša tradicionalna slavska jela

  • 14

Sezona slava je otvorena, juče smo proslavili Đurđic, a sledeća velika slava koja nam predstoji je Sveti Arhangel Mihailo ili narodski rečeno Aranđelovdan, koji se slavi 21. novembra.

DA LI NA ARANĐELOVDAN TREBA SPREMATI ŽITO? Patrijarh Pavle je Srbe upozorio na to

Slava se sprema u skaldu sa mogućnostima, ali osim sveće, kolača, vina i žita, koji su obavezni na trpezi, taj dan sve domaćice se potrude da pripreme najlepša tradicionalna slavska jela.

Na trpezi se obavezno nađu hladno i toplo predjelo, glavno jelo i desert, ali ovih deset jela se nalaze na skoro svakoj slavskoj trpezi, pa krenimo redom.

1. Žito

2. Slavski kolač

3. Meza

4. Pita/rolati/slana torta

5. Supa

6. Sarma

7. Pečenje

8. Ruska salata

9. Kolači

10. Torta

Slavski kolač je hleb koji domaćica umesi, a ukućani uz molitvu prelivaju vinom kao simbolom Isusove krvi, zatim ga presecaju. Kolač se pravi u okruglom obliku, a izgled samog kolača zavisi od spretnosti domaćice.

Printskrin: Facebook/Snezana Bojic

Ovaj hleb je neizostavni deo srpskog običaja, pa se gosti koji dolaze na slavu, uz kašiku žita i popijen gutljaj crnog vina, posluže i parčetom kolača.

Bogato postavljen slavski sto na kome se nalaze razna predjela lepo dekorisana svakako su sastavni deo slave.

Foto: Telegraf

Od hladnih predjela tu su obavezno meza, uglavnom suvomesnati proizvodi, sir, kajmak, pite i kiflice. U zadnje vreme se na slavama često nađu slani rolati i torte.

Nakon hladnog predjela služi se supa. Nekad pileća, juneća, teleća, ali zna se - makar pola kutlače radi reda, važno je da bude topla.

Foto: Profimedia/Alamy

Sledi sarma spremljena po tradicionalnom receptu. Svaka domaćica ima svoju tajnu slavske sarme, manje belog luka, više bibera da se bolje "zalije", ali teško da možemo zamisliti slavu da nas već na hodniku ne dočeka miris kiselog kupusa.

Idealna za svaku slavu: Prava, domaća, srpska sarma u zemljanoj posudi (VIDEO) (RECEPT)

Nakon jedne sarme "da ne uvredimo domaćicu" dolazi valjda omiljeno jelo kumova i slavskih zvanica, pečenje. Najčešće svinjsko, ponegde i jagnjeće, ili kombinacija ova dva, a u zavisnosti od navike i broja gostiju.

Foto: Telegraf

Uz pečenje salate su neizostavne. Osim kiselih krastavaca, paprika, kupusa, turšije, ajvara, ruska salata je omiljena kod srpskih domaćica. Ova salata je obavezna, a druge ako se stignu napraviti.

Šlag na tortu - desert neko voli sitne kolače, neko torte. Sitni kolači su veoma popularni, jer su praktični "za u ruku" posebno oni u minjončićima. Od torti su najpopularnije čokoladne i voćne, ali kako iskusni gosti kažu za njima ne zaostaju "kinder" i "puslica" torta.

Daljinac

(j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    18. novembar 2017 | 16:09

    Ne moramo ako nemamo,sigurno su ovo sve nasi stari pravili,slava je jednostavnost a ne komplikovanost...

  • Ros

    18. novembar 2017 | 15:50

    I da uzmes kredit

  • Lina♧♢♡♤♡

    18. novembar 2017 | 19:31

    Ka mislim da se ne pravi žito za aranjdjelovdan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA