Rudnik u Aleksincu zatrpao i ubio 90 rudara pre 28 godina: Ušli smo tamo danas i zatekli prizor od kojeg se lede kosti (FOTO)

U požaru je poginula cela prva smena - 90 rudara

  • 8

Na današnji dan, pre tačno 28 godina, u Aleksinačkom rudniku, desila se tragedija. Cela prva smena rudara, njih 90, stradala je u požaru. Desilo se to 17. novembra 1989. godine. Aleksinačka jama je zatvorena kao i mnoge kuće u Aleksinačkom rudniku gde se broj domova znatno smanjio. Sa rudarima je, posle više od 100 godina postojanja, umro i rudnik.

Ove poslove u Srbiji svi odbijaju: Neće da ih rade iako je plata 70.000 dinara!

Kao zamrznute u vremenu, kao da se sve desilo pre samo nekoliko dana, leže članske knjižice, nezaobilazna slika Josipa Broza, evidencije o smenama. U svlačionicama ormarići, tu i tamo po neka viljuška i kašika koje svedoče da je u tu nekada radilo oko 2.000 rudara. Pustoš je u prostorijama rudnika, zatvorenog 1990. godine zbog nesreće.

Prve tone mrkog uglja iz rudnika u Aleksincu počele su da se vade krajem 19. veka, a 1902. godine kupio ga je belgijski inženjer. Između dva svetska rata smatran je najunosnijim ugljenokopom u Srbiji, a u vreme Drugog svetskog rata preuzeli su ga Nemci, pišu juznevesti.com.

Najveću proizvodnju Aleksinački rudnici ostvarili su 1963. godine, kada je iz šest okana proizvedeno 444.007 tona uglja. Zbog rudnika je nastalo je i naselje u kome je otvorena škola, biblioteka, Dom kulture, bioskop, ambulanta, pošta…

Tako je bilo sve do 1989. godine, kada je u požaru poginula cela prva smena - 90 rudara.

U okviru Rudarsko-građevinskog preduzeća oko 300 rudara radi u drugim rudnicima u Srbiji. Više puta bilo je reči i pomena da se ponovo aktivira Aleksinački rudnik, ali zasada nije bilo konkretnih akcija.

Bila je to druga velika nesreća u rudniku posle 1983. godine kada su poginula 34 rudara.

Zatvaranjem rudnika aleksinačka privreda počela je da propada i oko 300 rudara moralo je da potraži posao u rudnicima širom Srbije.

Od nekadašnjeg živahnog rudarskog mesta, posle zatvaranja rudnika, sa šest jama, u kojima je 1989. godine radilo oko 5.000 rudara, rudnik je postao zapušteno naselje, bez perspektive i sa željom ovdašnjih žitelja da ga napuste.

Za sada svi nagoveštaji o početku novih istraživanja i o mogućnostima eksploatacije uljanog škriljca u susednom Subotincu, više su želje nego realna šansa da se uskoro čuje zvuk rudarske sirene, navodi rts.rs.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA