Potomci Nemanjića obeležili plemensku slavu Svetog arhangela Mihaila!

Vasojevići i njihovi gosti iz matice u subotu su u Savinom Selu kraj Vrbasa, uz narodnu pesmu, folklor i gusle upozorili da im to niko ne može uzeti

  • 16

U Savinom Selu kraj Vrbasa meštani su pokazali kako se čuva tradicija, kada su 25. put po redu obeležili plemensku slavu - Svetog arhangela Mihaila, prenele su Večernje novosti.

DA LI NA ARANĐELOVDAN TREBA SPREMATI ŽITO? Patrijarh Pavle je Srbe upozorio na to

U pitanju je staro srpsko pleme, koje je, kao i u prethodnih četvrt veka, obeležilo svoju krsnu slavu Aranđelovdan, svesni svog nemanjićkog porekla i slavnih predaka.

Vasojevići i njihovi gosti iz matice u subotu su u Savinom Selu kraj Vrbasa, uz narodnu pesmu, folklor i gusle upozorili da im to niko ne može uzeti.

To je bilo jubilarno 25. okupljanje koje iniciraju isiljenici sa severa Crne Gore koji u pitomoj vojvođanskoj ravnici čuvaju zavičaj u srcu, neguju običaje i sećanje na pretke.

Pred više od 500 zvanica, predsednik podružnice Udruženja Vasojevića Vuk Dedović kazao je da će ovi bratski susreti i dalje trajati i da će se na ovaj način još više jačati veza sa rodnom grudom.

Foto: Wikimedia

Predsednik Udruženja Vasojevića general Luka Kastratović kazao je da je obaveza svih Vasojevića da žive i rade tako da ih se potomci ne zastide:

- Vasojevići su potomci Nemanjića i nećemo dozvoliti da se ugasi naše srpsko ime iako bi to mnogi voleli. Svesni smo našeg porekla i to nam niko ne može uzeti - poručio je on.

Predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić preneo je zavičajne pozdrave i obećao da će matica pomoći pri izgradnji Crkve Svetog arhangela Mihaila u Savinom Selu.

Zvanice su uživale u izvornim pesmama Branke Šćepanović i Neše Lutovca. Skupu su prisustvovali i izaslanici ruske ambasade koji su dočekani ovacijama, prenele su Novosti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dvadesetdvojka

    19. novembar 2017 | 10:30

    Na koji nacin su to obiljezili ?Sjeli i napili se

  • M.K.

    19. novembar 2017 | 11:50

    srecna slava svima koji slave svetog Arhangela ❤ po nekim krajevima se drzi još taj stari obicaj da se slavi tri dana moja slava je sveti nikola u decembru .

  • Milan

    19. novembar 2017 | 12:52

    Arandjelovdan pada 21 Novembra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA