Ako zatrudne u danima koji su starosno najpogodniji za rađanje, studentkinje u Srbiji gube mnoga prava

Prema mišljenju dr Rakić, treba podržavati studentiknje da se uprkos učenju i obavezama na fakultetu odluče za ulogu majke, jer su zdravstveno i životno to najbolje godine za rađanje

  • 4

Oko 2.500 studentkinja u Srbiji svake godine rodi dete, kaže profesor dr Snežana Rakić. Pored toga procenjuje se da bar još 1.000 devojaka godišnje abortira tokom studiranja zbog loših propisa koji im onemogućavaju da školovanje usklade sa roditeljstvom.

Slavica Đukić Dejanović objasnila: Pružam podršku već trudnim studentkinjama da rode

Zbog toga je ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović nedavno najavila niz predloga koji će devojkama omogućiti da paralelno podižu dete i studiraju.

NE MOGU SAME

Prema mišljenju dr Rakić, treba podržavati studentiknje da se uprkos učenju i obavezama na fakultetu odluče za ulogu majke, jer su zdravstveno i životno to najbolje godine za rađanje.

- Nažalost, ne postoje zvanični podaci koliko imamo rođenih beba među studentkinjamam na godišnjem nivou, ali prema nekim procenama, svake godine oko 2.500 devojaka na studijama u Srbiji rodi dete. Među njima je najviše onih studetkinja koje su na završnim godinama. Naravno, ima i devojaka koje se zbog previše obaveza i učenja odluče na prekid trudnoće, jer smatraju da ne mogu da iznesu sve zajedno do kraja fakulteta - navodi Rakić.

O trudnoći treba dobro razmisliti.

- Mislim da, ukoliko dođe do trudnoće tokom studiranja, to treba sagledati iz svih uglova i onda doneti odluku. Pre sam da se takva trudnoća podrži nego da se devojke odlučuju za abortus, ali to je odluka koju svako mora za sebe da donese - navodi Rakić.

Sadašnji propisi nisu na strani majki i trudnica studentkinja, pa su one tako prinuđene da napuštaju studentske domove, jer nijedan nema opremljene apartmane za smeštaj beba, najčešće prekidaju studije jer ne mogu da budu stalno na predavanjima i vežbama.

Koliko je teško u Srbiji biti majka student, pokazuje i primer Radmile Petrović (20) iz Novog Sada, koja je morala da napusti školovanje, jer obaveze na fakultetu nije uspela da uskladi sa majčinstvom.

Foto: Pixabay

- Ostala sam trudna u četvrtom razredu srednje Medicinske škole, a ćerku sam rodila pred maturu. Iste godine sam upisala Elektrotehniči fakultet u Novom Sadu, međutim, ubrzo su se javili prvi problemi. Nisam naišla na razumevanje ni profesora ni kolega, pa sam se osećala odbačeno - priča Radmila.

Prekinula je studije na prvoj godini.

- Zbog nemoći da redovno prisustvujem predavanjima, što je prema Bolonji moja obaveza, prekinula sam studije na kraju prve godine. Veliko olakšanje za sve majke studentkinje bilo bi da fakulteti pokažu malo razumevanja i oslobode nas dela obavezne nastave i vežbi. Takođe, treba dopustiti roditeljima koji studiraju da žive sa detetom u studentskom domu. Kada bi se doneli zakoni koji bi majkama olakšali studiranje, sasvim sigurno bih se odmah vratila na fakultet jer imam ogromnu želju da dobijem diplomu - priča Radmila.

Predstavnica studentske asocijacije Novog Sada i autor projekta "Akasdemska beba" koji se bavi podrškom studentima sa decom, Marijana Topo kaže da se brojni problemi sa kojima se u današnje vreme susreću roditelji akademci mogu prevazići uz dobru volju nadležnih.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

DOBRA VOLJA

- Naše studentkinje mahom prekidaju ili zamrzavaju studije, jer se većina profesora strogo pridržava "bolonjskih pravila", odnosno zahtevaju prisustvo studenata na predavanjima i vežbama. Niko od roditelja studenta svoje obaveze ne eskivira, već samo traži da se dogovori oko termina. Najveći broj njih ima jaku želju da pored materinstva završe i fakultete i bila bi prava šteta da ih saplićemo u tome - kaže ona.

OBEZBEDITI IM SMEŠTAJ

Slavica Đukić Dejanović kaže kao smatra da svakoj ženi koja želi da se obrazuje, a istovremeno i rodi, treba stvoriti uslove da to i uradi.

- Zato smo i predložili da se studentkinjama koje su postale majke, a koje sad u najboljem slučaju samo zamrzavaju godine na fakultetu, omogući da vežbe i predavanja odslušaju kad njima to odgovara. Takođe, sugerisala sam da svaku redovnu studentkinju treba tretirati kao zaposlenu ženu. I na kraju, svuda u svetu pri studentskim domovima postoje i kampusi za smeštaj roditelja sadecom i nadam se da će uskoro i kod nas domovi dobiti slične apartmane - objašnjava Đukić Dejanović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Diskriminacija

    22. novembar 2017 | 18:57

    Odvratna diskriminacija. Moj kolega je jednom vukao profesore za rukav da mu upišu ocene jer mu se porodila žena. U isto vreme, trudnim studentkinjama se tražila dlaka u jajetu na ispitu, ako bi ih i pustili da odgovaraju.

  • Ana

    22. novembar 2017 | 10:15

    A gde će biti bake i deke danas čuvaju decu dok budemo vikendom na žurkama. To treba uvesti jer nam još to nedostaje i da CIRKUS KRENE !!!!

  • Dragana

    22. novembar 2017 | 13:32

    U svakom slučaju,potpora je jako bitna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA