≫ 

Uroš je kao mali otišao u Ameriku i postao profesionalni vojnik: Sada obučava srpske padobrance (FOTO)

Ugostila ga je američka porodica koja mu je ujedno i pomogla da ostvari svoje snove

  • 11

Uroš Dželebdžić, pripadnik vazduhoplovne brigade, rođen je u Beogradu, ali pre 13 godina napustio je Srbiju. Kao student je otišao u Ameriku, a sada se vraća u svoju zemlju kao pravi profesionalni američki vojnik. Skočio je padobranom iz aviona na lepe srpske pašnjake, na samo sat vremena od rodnog grada.

"CRVENA ZASTAVICA" ZA RUSIJU: Rojters o zajedničkoj vežbi srpskih i američkih padobranaca

Veći deo svog života, Dželebdžić je trenirao vaterpol. Bio je bolji od svojih vršnjaka, a zbog njegove želja za uspehom i radne navike koju je i tada imao bila mu je zagarantovana svetla budućnost.

Kada je imao samo 17 godina spakovao je svoje torbe i krenuo u potragu za avanturom. Nije imao nikoga u Americi, a engleski jezik je solidno znao. Ušao je u veliki svet okružen nepoznatim ljudima.

Ugostila ga je američka porodica koja mu je ujedno i pomogla da ostvari svoje snove.

- Moja druga porodica je bila neverovatna. Oni su odlični ljudi. Njihov sin je trenirao vaterpol u srednjoj školi - rekao je Dželebdžić.

Uroš se družio sa američkim vaterpolistima, bio je u timu, ostvario je mnoga prijateljstva. Takmičio se i osvajao stipendije i diplome.

Nakon diplomiranja, Dželebdžić se zaposlio na fakultetu u Južnoj Kaliforniji kao trener vaterpola.

- Osnovao sam vlastiti vaterpol klub u Kaliforniji, zove se "Vanguard Akuatics. Mogao sam da naučim nekoga ono što sam znao od malih nogu, razvili se ne samo regionalni već državni i nacionalni šampioni " - rekao je Dželebdžić.

Foto: U.S. Army photo by Staff Sgt. Alexander C Henninger

Od početka postojanja svog kluba do dana kada je napustio, tim je osvojio državni šampionat svake godine.

Odlučio je da prihvati mogućnost koja mu je na raspolaganju i da prihvati ponudu tako što će postati deo vojske SAD. Imao je priliku da postane oficir, međutim, poželeo je da radi u rovovima. Želeo je da spašava tuđe živote u najstrožijim okruženjima.

- Hteo sam da uradim nešto više, da budem lekar. Više sam želeo to nego da idem na službene puteve kao oficir. Otišao je na osnovnu obuku gde je otkrio svoju strast prema praktičnoj strani. Samo jedna brigada koja je disciplinovana, smrtonosna i uvek spremna za borbu može da se priključi misijama SAD. Naša brigada "proizvodi" kvalitetne vojnike koji su motivisani - rekao je Dželebdžić.

Imao je tu sreću da započne svoju karijeru u Vićenci, pridruživši se u redove elitnik "Ski Soldiersa" (Nebeskih Vojnika).

Kada se pridružio vazduhoplovnoj brigadi, on je doio priliku da doprinosi zemljama koje voli, Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sada u Srbiji, Dželebdžić iskače iz aviona spreman da pruži prvu pomoć svima.

- Dobio sam poziv Vlade Srbije da obučavam srpske padobrance našim padobranima i avionima, kako bi ih bolje upoznali - rekao je Dželebdžić.

Glavna svrha vežbi je jačanje veze između obe države, jer nije uobičajeno da Amrikanci i Srbi zajedno treniraju.

Danas je 96 američkih padobranaca i 120 srpskih skočilo je iz dva aviona C-130 Herkulesa. Nakon sletanja, obe grupe su razgovarale o zajedničkom iskustvu.

- Ovo je bilo novo čak i za najiskusnije skakače. Ushićeno su delili to iskustvo - rekao je Dželebdžić.

- Ovde sam uvek dobrodošao, sjajno je biti u američki padobranac u Srbiji. Rad sa mojom američkom i srpskom bračom je izvanredan - zaključio je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/army.mil)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA