≫ 

Danas počinje veliki Božićni post: Svaki vernik treba da poštuje jasno propisana pravila

 ≫ 

Ne govori mi: "Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini. Kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio?

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Dragana
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • 👤

    28. novembar 2018 | 12:57

    Драга браћо и сестре, критичари поста (намерно вас овако називам јер то мислим без икаквог сарказма), колико Вас истински познаје суштину, значај, све димензије и благородност поста. Да ли знате да пост има више димензија? И то духовну, душевну и телесну. Колико од Вас зна да пост није никаква забрана већ тренинг. Он ни у ком случају не иде без молитве, али ни без добрих дела. Како схватити речи патријарха Павла да са својим карактерним особинама прелазимо у вечност, тј. са свим својим навикама, страстима, жељама, надањима, ако нисмо спремни да их искоригујемо? Како ћемо се ослободити од, рецимо страсти алкохола или пушења, ако не можемо да исконтолишемо лакшу страст-страст стомака? А да не говорим о страсти зависти, блуда, среброљубља, гордости.... У вечности неће бити трафике са цигаретама, дућана са алкохолом, али ни месара. О "комшиницама" или "комшијама" који нам намигну па им скокнемо у кревет да и не говорим. Тамо нема чаробног штапића који ће нас одједном променити. То би било насиље над нашом Богом установљеном слободом. Што се тиче хране, у посту може и мајка, домаћица мало да почине. Нема оног: мама ја хоћу шпагете, а ја мама шницле, жено кувај сарму. Не, данас имате клот пасуљ и тишина. Неко нема ни кору хлеба. Пост служи да се "неправилности" отклоне. Да грех у уста улази итекако добро знају алкохоличари и страствени (зависни) пушачи. Да не постоји заповест о посту је грешка: "Не једите са овог дрвета...." Покушајте, пробајте, ако вам се не свиди, бар вам неће штетити. Свако добро од Бога Оца, Господа Исуса Христа и Духа Светога, на радост вечну у Царству Божијем.

  • Јела

    28. novembar 2018 | 12:39

    На радост, здравље и спасење. Срећан почетак поста свим верницима.

  • Милица Марковић

    28. novembar 2018 | 12:29

    Треба мало поста и избегавати масну храну чистимо своје тело свој мозак и тако постајемо умно здравији физички ј јачи и који килограм доле. Немаштина нас натера да више гладујемо . и тако постајемо дубоко религиозни и одани цркви не толико својој породици немамо шта да им понудимо од хране сем испошћавања све до 7 . Јануара 2019 године.Тај период је дуг да ли наша деца могу толико дуго да буду гладна да ли радник који ради тешке послове може да издржи толико дуго глад а мора да ради тешке послове. Пост јесте чишћење организма због сопственог здравља то можете да примените у току целе године.Сада би требали католици да почну са постом они колико разумни и много образованији не слушају шта ће им рећи католичка црква слушају. Свој ум и већина пости један дан пред Божић уверила сам се лично у Европи. Дакле грех је мрзети чинити некоме зло не давати му новац из мржње пакости нека гладују и за тај велики нам хришћснски празник који има два датума за католике 25 децембар православне 7.јануар за Јевреје пре свих датума то је највећи грех човека који тада постаје нечовек. Није грех.да ли ће неко да пости месец и ли два месеца грех је од глади и немоћи постаје пацијент којег треба излечити храном и дати му снагу. Људи на селу су имали такве постове већина је била сиротиња .погрешно васпитавати омладину која је толико ишколована научена и најбоље зна када треба своје тело очистити не од греха већ од брзе хране којом се ми сви хранимо немамо много времена да кувамо месимо печемо.Дакле уздржите се мржње.злобе провокација вређање људи то чине политичке партије они се не боје ни гтеха ни поста дарујте новцем раднике.пензионере уметнике интелектуалце за Божићне празнике и не ускраћујте ту радост која је у нама највише тада присутна .Не подлећи преварама и лажима безчасних привокатора о посту као спасењу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA