≫ 

Srbiji može da se dogodi što i Londonu: Veliki broj zgrada može da izgori kao papir

Najveću pretnju od požara predstavljaju termoizolacioni materijali koji se sve više upotrebljavaju za oblaganje fasada

  • 2

Požar u kojem je letos izgorela višespratnica u Londonu i nastradalo 12 ljudi, mogao bi da zadesi veliki broj stambenih zgrada u Srbiji, tvrdi Slaviša Bogunović iz Instituta za bezbednosti od požara i integrisane bezbednosti.

10 stvari koje morate uraditi ako krene požar u kući: A gašenje vatre vodom nikako nije na ovom spisku!

Protivpožarna zaštita u koju se slabo ulaže i niska svest građana nisu jedini razlozi za ovu vrstu pretnje. Problem je i u zastareloj zakonskoj regulativi.

- Propisi koji se odnose na sisteme protivpožarne zaštite doneti su pre pola veka, a u savremenoj građevinskoj industriji sve masovnije se upotrebljavaju nove vrste materijala koji se shodno zastarelom zakonu mogu ugrađivati na nebezbedan način - kaže Bogunović:

- Najveću pretnju od požara predstavljaju termoizolacioni materijali koji se sve više upotrebljavaju za oblaganje fasada, što ima dobar energetski efekat, ali ako se ne primene po svim merama zaštite postaju idealna podloga za širenje plamena.

Po mišljenju dr Dragana Mlađana, profesora Policijske akademije, situacija, ipak, nije toliko zabrinjavavajuća. Kako tvrdi ovaj stručnjak, zgrade koje imaju upotrebnu dozvolu prošle su procenu rizika od požara.

Foto: Telegraf

- Stanari, koji su sada vlasnici stanova, dužni su da brinu o održavanju instalacija. Da održavaju izlaze u slučaju požara, kao i protivpožarne aparate - kaže profesor Mlađan.

On dodaje da je svest naših građana o riziku od požara dosta niska.

Foto: Telegraf

- Zato je veoma važno da se striktno primenjuje Zakon o stanovanju, po kom je obaveza upravnika zgrada da otkloni svaki propust u tehničkom održavanju objekta, a vlasnici stanova su dužni da to omoguće - kaže prof. Mlađan.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T19

    29. novembar 2017 | 16:54

    Da bice krivi upravnici a ne "experti" iz vanrednih situacija koji nisu imali vremena da promene pravilnike stare preko 30 godina, sramota.

  • Viki

    29. novembar 2017 | 20:55

    Sramota je I neodgovorno prema sebi I komsijama zatrpavati protivpozarne stepenice stvarima. Dati rok od 30 dana da se osposobe u protivnom strogo kaznjavati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA