Grobari u Bačkoj Palanci opljačkali mrtvu baku uoči sahrane: Nestao nakit star 30 godina

Porodica Torlaković je veoma teško podnela krađu

  • 4

Grobari su u subotu na Gradskom groblju u Bačkoj Palanci ukrali minđuše sa mrtve Ljubice Torlaković (85)! Njena porodica ostala je u šoku kada je malo pre sahrane otkrila da je neko od radnika na groblju otvorio njen sanduk i mrtvu je opljačkao!

Ukrali nadgrobni spomenik sa Novog groblja! Nišlije u šoku (FOTO)

Policija još nije utvrdila ko je bahati kradljivac, a direktor JKP "Komunalprojekt", u čijoj su nadležnosti i pogrebne usluge, pokrenuo je disciplinski postupak protiv svih zaposlenih na groblju, dok se ne otkrije ko je kradljivac.

OTVARAN KOVČEG

Ljubica je, naime, preminula u svojoj kući u petak 24. novembra, a telo je oko 14.30 preuzelo i do hladnjače prevezlo privatno pogrebno preduzeće "Mikić". Vlasnik Jovan Mikić potvrdio nam je da su na pokojnici prilikom preuzimanja bili sat, prsten i minđuše.

- Rekao sam ožalošćenima da bi bilo dobro da sa tela pokojnice skinu nakit, da ga neko ne bi ukrao, ali njihova je želja bila da ona bude sahranjena s tim predmetima. Dogovorio sam se sa radnicima na groblju da sutradan, u subotu, oko deset sati prisustvujem iznošenju sanduka iz hladnjače do kapele, jer je trebalo da donesem još krst, peškire, cveće.

Foto-ilustracija: Profimedia/Robert Harding

- Međutim, kad sam stigao na groblje, sanduk je već bio prenet u kapelu, i to dva sata ranije, oko osam sati - priča Mikić.

Odmah mu je, kako kaže, bilo jasno da je neko otvarao sanduk, jer su šrafovi bili povađeni.

- Mi, kao preduzeće, nismo dužni da prisustvujemo iznošenju sanduka iz hladnjače, ali često praktikujemo da budemo prisutni kad se prenosi u kapelu baš da bi se izbegle ovakve stvari, pa da i mi budemo sumnjivi - jada se Mikić.

U porodici Torlaković ispričali su nam da još ne mogu da veruju da je neko od grobara opljačkao mrtvu Ljubicu.

- Kad smo stigli u kapelu u subotu ujutru, pre sahrane, skinuli smo maramu sa Ljubičine glave, i ostali zaprepašćeni kad smo videli da na njenim ušima nema zlatnih minđuša, koje je ona nosila već 30 godina! Na ruci su joj ostali sat i prsten, predpostavljam da nisu ukradeni jer bi se to odmah primetilo.

- Minđuše su, ipak,  bile prekrivene maramom, pa je kradljivac verovatno mislio da joj je niko neće ni skidati i da se neće ni primetiti da nema minđuša - priča bliski Ljubičin rođak.

ŽELE MINĐUŠE NATRAG

Porodica Torlaković je, prema njegovim rečima, veoma teško podnela krađu.

- To je prosto neljudski, i samo želimo da nam se minđuše vrate, jer one za nas imaju mnogo veću vrednost od materijalne. Želja nam je bila da Ljubica bude sahranjena sa njima, ali eto, neko ko nema mrvu ljudskosti drznuo se da ih ukrade sa pokojnice. Slučaj smo prijavili policiji i čekamo da se nađe krivac - kaže rođak.

Direktor "Komunalprojekta": Niz propusta

Direktor JKP "Komunalprojekt" Aleksandar Bogunović priznaje da je do sramne krađe došlo zbog niza propusta u rukovođenju, organizaciji i pružanju pogrebnih usluga.

- Kao direktor, uradio sam ono što je trenutno u mojoj moći. Protiv svih odgovornih lica, počev od šefa groblja, pa sve do radnika koji su bili u kontaktu sa pokojnicom, pokrenut je disciplinski postupak, sa ciljem da se ovako nešto nikad ne ponovi. Čak su i neki radnici premešteni na druga radna mesta.

- Pitanje je i zašto prilikom preuzimanja tela nisu popisane vrednosti kao što su sat, minđuše i prsten, kao i zašto je sanduk iznet iz hladnjače dva sata ranije, ko ga je otvarao. To su propusti u koje, dok se istraga ne završi, ne želim da ulazim. Godinu dana sam na mestu direktora i do sada se ovako nešto nije dogodilo, zapravo nisam čuo da se to uopšte događalo u Bačkoj Palanci. Ovim je naneta velika bol porodici i velika šteta ugledu preduzeća - istakao je Bogunović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    30. novembar 2017 | 15:56

    Istorija je puna pljacki grobnica i zato ono sto imamo po muzejima su obicno sadrzaji grobnica koje lopovi nisu pronasli. Ipak, mislim da nije dobro ostavljati vredne stvari u grob nego cuvati kao uspomenu na preminulu osobu. Mrtvima taj nakit ne treba, a zivima bi posluzio.

  • Tami

    30. novembar 2017 | 15:25

    Шта се очекивати од Бачке Паланке?

  • Marko

    30. novembar 2017 | 12:26

    Idemo Grobariiii

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA