Održana tribina o nasilju nad ženama i zakonskim merama zaštite u Novom Sadu

Prema statističkim podacima u prvih šest meseci ove godine u Srbiji je ubijeno 15 žena

  • 2

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković prisustvovala je tribini o nasilju prema ženama i zakonskim merama zaštite "Kroz život bez nasilja". Tribina je deo programa Zavoda za ravnopravnost polova "Informisanje javnosti o merama zaštite u situaciji nasilja putem medija i kampanja" i aktivnosti koje se organizuju u okviru međunarodne kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja prema ženama", a koja se svake godine sprovodi širom sveta u periodu od 25. novembra do 10. decembra.

Moja sestra Bojana se udala sa 27 godina. Bila je uzorna devojka i dobar čovek. Pamtim kada je otišla kod njega, tada sam je poslednji put video!

Tribinu su organizovali Komisija za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada i Zavod za ravnopravnost polova u okviru „Programa za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima u APV za period 2015-2020. godine“ koji ima za cilj da obaveže institucije da marginalizovane grupe žena, kao što su žene sa sela, Romkinje i žene sa invaliditetom, informiše o merama i resursima zaštite od nasilja i tako podigne njihov aktivizam u tom pravcu.

Foto: A. Nalbantjan

Učesnici tribine će imati priliku da sa stručnjacima iz ove oblasti porazgovaraju o fenomenu nasilja prema ženama, važnosti informisanja i osnaživanja žena kako bi se one izborile sa situacijom nasilja, a takođe će biti predstavljen novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

- Povod današnjeg okupljanja je veoma ozbiljna i kompleksna tema i veoma je važno da svako od nas da maksimalan doprinos rešavanju problema nasilja u porodici, odnosno prema ženama. Statistika je nažalost poražavajuća i govori nam koliko je još posla pred nama svima, a najvažnije je da taj posao u kontinuitetu obavaljamo.

Velika je stvar što je usvojen novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji omogućava efikasnije i rigoroznije mere prema nasilnicima, ali ipak suština je u prevenciji - navela je Ljiljana Koković.

Foto-ilustracija: Jovana Velimirović

- To ne smemo nikada smetnuti sa uma i zaista je važno medijski što više popularisati ovu temu, pričati sa mladima, omogućiti im punu psihološku podršku kako bi shvatili da za nasilje nikada nema opravdanja, i da niko nije predodređen da bude žrtva. Nasilnici su takođe ljudi koji imaju emotivne, psihološke i socijalne probleme, pa je preventivni rad bitan i u tom smislu.

Kada se nasilje već dogodi onda je ključ u rehabilitaciji i socijalizaciji žrtava tog procesa, a žrtve su svi pa i oni koji čine nasilje - rekla je ona i zahvalila se Komisiji za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada i Zavodu za ravnopravnost polova što aktivno rade u ovoj sferi kao i svima koji doprinose smanjivanju ove negatvine pojave u društvu.

Foto: Pixabay

Prema statističkim podacima u prvih šest meseci ove godine u Srbiji je ubijeno 15 žena od strane partnera ili muškog člana porodice, a od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od juna do septembra ove godine, izrečeno je blizu 7500 hitnih mera.

Na tribini je istaknuto da borba protiv nasilja prema ženama ne sme da se svodi na Sigurne kuće i saniranje već nastalih posledica, već mora da podrazumeva aktivnu prevenciju, osnaživanje i informisanje žena.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    5. decembar 2017 | 23:09

    Usao neki sejtan u ljude pa vise niko nikoga ne postuje....ovo su posljedice...nazalost....bojim se da zakon kakav god da je nece donijeti nekih posebnih rezultata...

  • Betmen

    5. decembar 2017 | 22:19

    Svako ko digne ruku na zenu je slabic da nee kazem nesto gore vidim not da vise ne mozemo zajedno razlaz nemam gde na ulicu bolje ulica nego pakao kuci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA