007: Dobrodošli u tajne naučne agencije (FOTO)

U susret decembarskom druženju na Beogradskom sajmu, Tomaš i Pavel otkrivaju šta je to što posetioci mogu da očekuju na 11. Festivalu nauke koji se, sasvim prikladno ovoj avanturi, ove godine održava pod sloganom "Jedan na jedan"

  • 0

Upoznajte poljsku ekipu koja ovog decembra stiže na beogradski Festival nauke kako bi pronašla nove tajne naučne agente! Da li ste vi prava osoba za taj poziv?

Tomaš Ružkovski i Pavel Jaškolski osnivači su naučne komunikatorske kompanije "Heweliusze Nauki" koja će prvi put ove godine gostovati na beogradskom Festivalu nauke. Kroz nekoliko naučnih programa ovaj neobičan dvojac od 14. do 17. decembra proveravaće koliko posetioci Festivala imaju razvijene sposobnosti koje bi trebalo da krase vrhunske tajne agente. Testiranje koncentracije, igranje sa refleksima, poigravanje sa umom i ispitivanje tolerancije na stres kroz niz naučnih eksperimenata samo su deo onoga kroz šta će morati da prođu svi oni koje žele da postanu deo "007 – Tajne naučne agencije"!

U susret decembarskom druženju na Beogradskom sajmu, Tomaš i Pavel otkrivaju šta je to što posetioci mogu da očekuju na 11. Festivalu nauke koji se, sasvim prikladno ovoj avanturi, ove godine održava pod sloganom "Jedan na jedan".

Foto: Promo
  • Za početak nam recite kako ste ušli u svet nauke?

Tomaš: Kao mali bio sam opsednut dinosaursima. Zbog toga nikada nisam želeo da postanem policajac ili vatrogasac. Želeo sam da postanem… arheolog! Mnogo godina kasnije shvatio sam da je potraga za dinosaursima više posao za geologe. Ali sam tokom studija, dok sam tražio privremeni posao, završio u naučnom centru. Tu sam se zarazio sa virusom naučne komunikacije i sedam godina kasnije to je i dalje moj porok.

Pavel: Odmalena sam se zanimao za nauku. Ranije je to bila astronomija, astronautika da budem precizniji, iako me to danas ne uzbuđuje toliko. Studirao sam arheologiju, a sada često čitam o temama i stvarima iz fizike.

Tomaš: A u septembru 2015. godine zajedno smo kreirali "Heweliusze Nauki".

Foto: Promo
  • Da li dolazite u Srbiju prvi put? Šta znate o nama? Da li ste možda sarađivali sa nekim iz Srbije?

Tomaš: Ovo je naša prva poseta Srbiji, do sada nismo bili u prilici da sarađujemo sa nekim iz vaše zemlje. Ali drago nam je što će to da se promeni vrlo brzo, veoma smo uzbuđeni.

Pavel: Naravno da smo čuli za Nikolu Teslu. Njegov muzej je jedna od stvari koje ne smemo da propustimo tokom boravka u Beogradu.

Foto: Promo
  • Šta očekujete od nastupa na Festivalu nauke?

Tomaš: Oduševljeni smo što ćemo upoznati druge naučne komunikatore. Vaš festival je veoma velik i sigurni smo da ćemo videti neke genijalne naučne šou-programe i eksperimente. To će takođe biti prilika da se vidimo i sa našim starim prijateljima, Dr Molekulom i drugarima iz AHHAA Centra.

Pavel: Ja se nadam da ćete me, uz sve to, i iznenaditi nečim lepim!

  • A šta bi mi trebalo da očekujemo od vašeg nastupa?

Tomaš: Ono što odlikuje sva naša predavanja, predstave i radionice jeste interakcija sa učesnicima, dinamičnosti i želja da na zanimljiv i jednostavan način prenesemo znanje koje posedujemo kao i svest o tome koliko je važna bezbednost pri svemu tome.

Pavel: Tokom prva dva festivalska dana imaćemo svoj naučni šou na Naučno-fantastičnoj bini, a pored toga sve vreme ćemo sa posetiocima raditi nešto što se zove "Science Busking"

Foto: Promo
  • Čuli smo i da ste otvorili 007 Tajnu naučnu agenciju. Kako se to dogodilo?

Pavel: Ta informacija je, razume se, strogo poverljiva!

Tomaš: Pa, možemo samo da vam otkrijemo mali deo. Želeli smo da otvorimo kompaniju koja će da se bavi naučnim predstavama. Ali onda smo saznali da tajne agencije u Poljskoj ne moraju da plaćaju porez, pa je izbor bio veoma jednostavan. (smeh)

  • Možete li bar da nam otkrijete šta jedan tajni naučni agent mora da ima da bi postao deo 007 ekipe?

Pavel: Za to morate da posetite neku od naših predstava gde ćemo kroz niz zadataka i eksperimenata testirati vaše sposobnosti!

  • Kada smo već kod toga, šta mislite o aktuelnom Džejmsu Bondu? Koji glumac je bio najbolji agent 007? Da li bi možda neki naučnik mogao da uskoči u njegove cipele? Ajnštajn kao Bond? Tesla? Ili pak Marija Kiri?

Tomaš: Za mene je Bond kako ga igra Danijel Krejg više neki zlikovac nego tajni agent u službi njenog visočanstva. Glasao bih za Rodžera Mura i Pirsa Brosnana. A što se tiče naučnika, svoj glas dajem Nilu Degrasu Tajsonu koji se kao naučni komunikator bori protiv neznanja i neobaveštenosti.

Pavel: Moj omiljeni Bond je Timoti Dalton. Kada je u pitanju pravi život, neka to bude poljski izumitelj Jan Ščepanik, koji je za sobom ostavio stotine patenata i na desetine otkrića, naročito kada je u pitanju filmska industrija i svet fotografije i televizije. Zvali su ga čak i poljskim Edisonom.

Foto: Promo
  • Pištolj od krompira? Fakir stolica? Psihološke igrice sa izvrnutim licima? Šta su sve te stvari? Koji je najzanimljiviji izazov koji nam spremate.

Tomaš: Sve su to imena naših zadataka za posetioce. Tražimo nove tajne agente i kako bismo izabrali najbolje kandidate, moramo da vas testiramo.

  • Da se vratimo na kratko na pomenuti "Science Busking". Šta je tačno u pitanju? Kako možemo da se pripremimo na taj susret sa vama?

Pavel: U ovom slučaju, upotrebom malih pomagala, edukator izvodi brze i veoma iznenađujuće eksperimente. Najveća prednost "Science Busking-a" je u mobilnosti i tome što možemo da napravimo intimniju interakciju sa posetiocima. Radićemo sa vama jedan na jedan!

Tomaš: Ovde ne izlazimo na specijalnu binu, ceo svet je naša pozornica. Edukatori se šetaju kroz ceo festivalski deo i komuniciraju sa posetiocima. Interakcija je u osnovi svega i prilagođena je svakom posetiocu pojedinačno. Neposredan kontakt sa naukom uglavnom ima odličan prolaz kod posetilaca svih uzrasta.

Foto: Promo

Pavel: I na kraju, za "busking" ne možete da se pripremite. U tome je cela poenta!

  • Koliko vam je važan rad sa decom i tinejdžerima? Na koji način je najbolje da ih zainteresujemo za nauku?

Tomaš: Najveći deo našeg posla čini rad sa decom i mladima, što nam je veoma važno. Za mene je od svega najvažnije isticanje nauke u svakodnevnom životu. Naučnici nisu izolovani ljudi koji žive u laboratorijama.

Pavel: Morate da budete autentični. Pokažite im da se i vama dopadaju stvari o kojima govorite, da vam je stalo do toga.

Foto: Promo
  • Koliko vam je važan rad sa decom i tinejdžerima? Na koji način je najbolje da ih zainteresujemo za nauku?

Pavel: Verovatno bih se odlučio za Teslu. Nisam siguran da bih razumeo sve što ima da mi kaže, ali me veoma zanimaju njegovi izumi, sve one stvari za koje ni ne znamo da je Tesla na njima radio ili čak ne možemo ni da ih zamislimo.

Tomaš: Zasigurno Sir Dejvid Atenborou. Njegovi televizijski programi i knjige su me oduvek oduševljavali. Mislim da je on jedan od razloga zbog kojih sam učio biologiju.

  • Za kraj, dajte neki savet za roditelje čija su deca luda za naukom i eksperimentima – kako treba postupati sa njima?

Pavel: Kako? Krenite u sve to zajedno sa decom. Ako su mališani ludi za naukom, to je sjajna prilika da i vi naučite nešto. Radoznalost je univerzalna i ne zna za godine, rod ni granice!

Tomaš: Ali zapamtite, nemojte da ih terate da nešto rade na silu!

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA