• 4

Ministarstvo gasi požar: U Srbiji nema bebi hrane zaražene salmonelom

Francuzi su na spisak stavili i proizvode za koje su pretpostavili da će biti izvezeni u Srbiju

 • 4

Ni jedan od tri mlečna proizvoda za ishranu beba "Laktalis", a koje je Generalna direkcija za zdravstvo Francuske povukla sa tržišta te zemlje i nekih zemalja Evropske unije, nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja i ne prodaju se u Srbiji, kaže za Tanjug inspektor Ministarstva zdravlja Goran Stojković.

Ovo je MLEKO KOJE JE ZARAŽENO salmonelom, a prodaje se i u Srbiji!

On objašnjava da se proizvodi za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", a za koje se u medijima tvrdilo da su zaraženi salmonelom, nisu nikada bili u prometu u Srbiji jer nisu upisani u bazu podataka dijetetskih proizvoda kaže Stojković.

- Proizvodi proizvođača Laktalis koji su povučeni sa tržišta Francuske i nekih evropskih zemalja nisu bili u prometu na tržištu Srbije jer nisu prošli proceduru upisa u bazu podataka dijetetskih proizvoda. To znači da oni nikako nisu mogli da budu legalno uvezeni na tržište Srbije - kaže Stojković.

Foto: pixabay.com

Generalna Direkcija za zdravstvo Francuske i Generalni direktorat za zaštitu potrošača, konkurencije i sprečavanje prevara objavili su 2. decembra ove godine da iz prometa povlače formule za odojčad proizvođača LSN (Lactalis) i tom prilikom povučena su tri proizvoda ovog proizvođača.

Zabuna je, kaže Stojaković, verovatno nastala kada su francuski državni organi dopunili juče spisak proizvoda koji se preventivno povlače sa tržišta.

- Donete su takozvane proširene mere povlačenja proizvoda za ishranu odojčadi i to iz predostrožnosti, a ne zato jer je utvrđeno da su zaraženi salmonelom - kaže Stojaković.

Foto: Profimedia

Francuzi su, objašnjava, na spisak stavili i proizvode za koje su pretpostavili da će biti izvezeni u Srbiju.

Međutim, iz prometa u Srbiji je iz predostrožnosti povučen jedino proizvod "Celia Ekspert 2", prelazno mleko za odojčad u pakovanju od 400 grama, kome je uvoz odobren polovinom avgusta ove godine.

- Nama se jedan uvoznik iz Srbije javio koji uvozi određene proizvode sa spiska. Oni su iz predostrožnosti povukli sa tržišta Celiu i poslali uzorke na dodatne analize - kaže on i pojašnjava da se analize obavljaju i u Francuskoj i prilikom ulaska u Srbiju. Pojašnjava da je prilikom uvoza Celie Ekspert 2 proizvoda, obavljena labaratorijska analiza zdravstvene ispravnosti i još tada je utvrđeno da je ta serija proizvoda bezbedna i zdravstveno ispravna.

Ipak, distributer ovih proizvoda za Srbiju, preduzeće Amicus, odlučilo je da skloni sa polica sve proizvode, kako navode u dokumentaciji, u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Crni

  Svi imaju,samo Srbija nema! Banana Drzava

  9
  3

  Podelite komentar

 • Maki

  Kakav god da je tekst, uvek po drzavi. Mogla bih se sloziti da zaista jesmo banana drzava po mnogo cemu, ali mislim da pomenutih proizvoda kod nas zaista nema. Imam malo dete i relativno sam upucena u izbor decje hrane koji se nudi na nasem trzistu, a kada sam procitala naziv firme prvo sam se zapitala koji su to proizvodi jer su mi potpuno nepoznati. Ne pljujte po drzavi bas za svaku vest.

  5
  4

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima