Najznačajnija pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu dogodila se pre 103 godine: Počast hrabrim vojnicima iz Kolubarske bitke

Organizator državne svečanosti je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Lazarevac

  • 13

U Lazarevcu će danas biti obeležena 103. godišnjica Kolubarske bitke polaganjem venaca i odavanjem počasti.

Rista Marjanović je prvi srpski fotoreporter. On je ovekovečio velike pobede na Ceru i Kolubari, a sada je dobio spomen ploču (FOTO)

Državnu ceremoniju predvodiće državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, saopšila je juče vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Na ceremoniji će biti priređen i umetnički program u Spomen-hramu sa kosturnicom svetog Dimitrija u Lazarevcu u čijoj kripti počiva preko 40.000 srpskih i austrougarskih vojnika.

Danas će u nastavku programa odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca ceremonijom polaganja venaca i odavanja počasti biće nastavljeno obeležavanje godišnjice ovog značajnog istorijskog događaja.

Organizator državne svečanosti je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Lazarevac.

Foto: Wikipedia

Vence će položiti i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik opštine Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Republici Srbiji, brojnih opština, nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i drugi.

Kolubarska bitka nije samo najveća saveznička pobeda ostvarena tokom 1914. godine, već je i udžbenički primer veštog strategijskog delovanja malobrojnije i slabije opremljene oružane sile koja je iz defanzive uspela da tok borbi preusmeri u brzu i iznenadnu ofanzivnu akciju.

Taktika, primenjena od strane generala Živojina Mišića, nakon pobede na Kolubari odlikovanog činom vojvode, predstavlja jedinstveni primer vojno-strategijskog preokreta koji je bezmalo poraženoj vojsci doneo najznačajniju pobedu u čitavom Prvom svetskom ratu, podseća se u saopštenju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej bre alo bre

    15. decembar 2017 | 08:31

    Vecna slava srpskim ratnicima!

  • Senad Lukavac Bojic

    15. decembar 2017 | 08:41

    Mi Srpski Bojići iz Srpskog lukavca takođe nismo zaboravili našu lijepu Srbiju ! Uvijek zajedno Srbija i Srpski Lukavac !

  • Marko cg primorje

    15. decembar 2017 | 08:46

    Tada nije bilo ratnih profitera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA