• 0

Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i Kube u oblasti lekova i medicinskih sredstava

Ministar Lončar istakao je tom prilikom da Sporazumom treba da se uredi oblast snadbevanja bio-farmaceustkim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Republici Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije u Republici Srbiji

  • 0

Ministar zdravlja ass dr Zlatibor Lončar potisao je danas u Havani, u ime Vlade Republike Srbije, Sporazum o saradnji Srbije i Kube u oblasti lekova i medicinskih sredstava.

Bolest koja se otkriva pomoću samo jedne kapi krvi: Ona polako ubija 710.000 ljudi u Srbiji (FOTO)

Sporazumom dveju zemalja previđeno je uspostavljanje sveobuhvatnih zdravstvenih programa za lečenje hroničnih degenerativnih bolesti poput raka i dijabetesa, koji će obuhvatiti transfer postupaka povezanih sa tretmanom ovih bolesti.

Ministar Lončar istakao je tom prilikom da Sporazumom treba da se uredi oblast snadbevanja bio-farmaceustkim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Republici Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije u Republici Srbiji.

- Sporazum koji smo danas potpisali sa našim kubanskim kolegama još jedna je u nizu potvrda prijateljskih odnosa i izuzetne bilateralne saradnje. Sporazum omogućava uspostavljanje saradnje i otpočinjanja projekata koji će omogućiti razmenu lekova i medicinskih sredstava preko sveobuhvatnih tehnoloških paketa, kao i intenzivnu buduću saradnju i nove zajedničke projekte dveju zemalja u ovoj oblasti - rekao je Lončar.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Sporazum sa kubanske strane sprovodi Grupa biotehnološke i farmaceutske industrije, skraćeno “BioKubaFarma” i kompanije koje je čine i Centar za državnu kontrolu lekova, medicinske opreme i sredstava, skraćeno “SEDMED”. Sa srpske strane za to su zaduženi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Sporazum je potpisan na period od pet godina, sa mogućnošću produžetka.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima