• 0

Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i Kube u oblasti lekova i medicinskih sredstava

Ministar Lončar istakao je tom prilikom da Sporazumom treba da se uredi oblast snadbevanja bio-farmaceustkim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Republici Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije u Republici Srbiji

  • 0

Ministar zdravlja ass dr Zlatibor Lončar potisao je danas u Havani, u ime Vlade Republike Srbije, Sporazum o saradnji Srbije i Kube u oblasti lekova i medicinskih sredstava.

Bolest koja se otkriva pomoću samo jedne kapi krvi: Ona polako ubija 710.000 ljudi u Srbiji (FOTO)

Sporazumom dveju zemalja previđeno je uspostavljanje sveobuhvatnih zdravstvenih programa za lečenje hroničnih degenerativnih bolesti poput raka i dijabetesa, koji će obuhvatiti transfer postupaka povezanih sa tretmanom ovih bolesti.

Ministar Lončar istakao je tom prilikom da Sporazumom treba da se uredi oblast snadbevanja bio-farmaceustkim proizvodima, medicinskim sredstvima i reagensima za dobrobit pacijenata u Republici Srbiji, kao i da se doprinese napretku u oblasti biotehnologije u Republici Srbiji.

- Sporazum koji smo danas potpisali sa našim kubanskim kolegama još jedna je u nizu potvrda prijateljskih odnosa i izuzetne bilateralne saradnje. Sporazum omogućava uspostavljanje saradnje i otpočinjanja projekata koji će omogućiti razmenu lekova i medicinskih sredstava preko sveobuhvatnih tehnoloških paketa, kao i intenzivnu buduću saradnju i nove zajedničke projekte dveju zemalja u ovoj oblasti - rekao je Lončar.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Sporazum sa kubanske strane sprovodi Grupa biotehnološke i farmaceutske industrije, skraćeno “BioKubaFarma” i kompanije koje je čine i Centar za državnu kontrolu lekova, medicinske opreme i sredstava, skraćeno “SEDMED”. Sa srpske strane za to su zaduženi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Sporazum je potpisan na period od pet godina, sa mogućnošću produžetka.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima