• 30

Deca stave petarde u usta, igraju se "ko će duže", pa ostanu bez lica, oka i šake: Doktor koji ih spasava, otvorio dušu kao nikad (FOTO)

Poslednjih dana decembra najmlađi i najnestašniji "uživaju" u igri sa petardama i pirotehničkim sredstvima, a tome se mora stati na put

 • 30

Iako veoma opasne, svake godine prodaje se, čini se, sve više petardi, i to baš pred Novogodišnje i Božićne praznike. Koliko god nadležni apelovali i trudili se da utiču na roditelje i decu da budu oprezniji i da ne koriste pirotehniku, nekoliko dana pred praznike svake godine počinju da se dešavaju nesreće, poput one od ponedeljka - da je dečaku amputirana šaka jer mu je petarda eksplodirala u ruci...

Dečak (11) iz Banjaluke povređen posle eksplozije petarde u flaši: Može da izgubi oči, stiže u Beograd na hitnu operaciju

- Petarde i uopšte pirotehniku treba veoma ozbiljno da shvate roditelji i svi koji su u kontaktu sa decom, jer primena pirotehničkih sredstava može da izazove ozbiljne posledice koje ostavljaju trajan invaliditet kod dece, a nekada mogu i da ugrože život - izjavio je danas direktor Klinike za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete Ðorđe Kravljanac.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

PROBLEM JE UVEK POSTOJAO, POVREDE OPASNE PO ŽIVOT

Osvrnuvši se na nedavne slučajeve povrede dece izazvane petardama, dečaka iz Loznice koji je ostao bez dva prsta jer mu je u ruci eksplodirala petarda i mališana iz Banjaluke, koga je u glavu pogodio komad staklene boce, nakon što je petarda ubačena u nju, Kravljanac je podsetio da je problem sa petardama uvek postojao.

- Ali poslednjih godina postoje eksplozivne naprave koje su drugačije u odnosu na nešto što se koristilo pre 10-15 godina, ali je toga bilo uvek, naročito oko Nove godine ili drugih slavlja. To je za decu situacija da iz punog zdravlja dobiju povredu koja kasnije može da ostavi trajne posledice - rekao je Kravljanac za Tanjug.

Doktor naglašava da deca u tom uzrastu ne mogu da sagledaju sve moguće posledice, a da čak u nekim situacijama povrede od petardi i ostalih pirotehničkih naprava mogu da ugroze i život deteta.

- Deca stave nekada petarde u usta, takmiče se između sebe ko će duže da izdrži sa petardom u ustima pre eksplozije i tu nastaju povrede lica, oka, koje mogu da budu sa trajnim posledicama - upozorava Kravljanac.

Foto: Printskrin: Youtube /Pixabay

40 PETARDI U DŽEPU PANTALONA, OŽILJKE NOSI ZAUVEK

Takođe, priseća se jedne Nove godine, kada je dečak stavio čak 40 petardi u džep pantalona, pritom su one eksplodirale i izazvale povredu noge i duboke opekotine, taj dečak je hospitalizovan, operisan, lečen i na sreću, ostali su mu samo ožiljci.

- Mnogi od njih pokušavaju kad upale tu, kako vi kažete petardu, a ja bih rekao više eksplozivnu napravu, bace, ona ne ekspodira, onda je uzmu u ruku i onda naknadno dođe do eksplozivne povrede koja bude zastrašujuća i to je za decu situacija da iz punog zdravlja dobiju povredu koja kasnije može da ostavi trajne posledice - apeluje Kravljanac.

Bilo je i drugih slučajeva ranije, tvrdi doktor i podvlači da se to, nažalost, i danas događa najčešće u ovo doba godine, pred Novu godinu i Božić, kao i u toku praznika i neposredno posle, kao i da su različiti načini kako dolazi do tih povreda.

- Obično je to u igri, deca dolaze u kontakt sa eksplozivnim napravama, nemaju nikakvo iskustvo u rukovanju tim napravama i pritom zadobijaju povrede, koje mogu da budu naizgled bezazlene, ali mogu da budu vrlo ozbiljne i da dovedu do povreda šake, a čak i amputacije dela šake, prstiju i posle takvog povređivanja, deca mogu da ostanu i trajni invalidi - ističe Kravljanac.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

PUCANJE BUBNE OPNE JE NAJMANJA MOGUĆA POVREDA

U nekim situacijama takve povrede mogu da ugroze i život deteta, u zavisnosti od toga koja je regija zahvaćena, kada se radi o tzv. eksplozivnim povredama, naročito šake, gde, osim povrede prstiju, nastaju i povrede mekih tkiva, tetiva, nerava, krvnih sudova, a takođe i koštano- zglobnog sistema.

- Dobro je da se apeluje pre svega na roditelje i na sve koje su u kontaktu sa decom, da im se ne dopusti da dođu u posed tih eksplozivnih naprava i da se ukaže na posledice koje mogu da nastanu prilikom njihovog korišćenja i da će to, nadam se, smanjiti broj ovakvih povreda koje se događaju - smatra Kravljanac.

Petarde i ostala pirotehnička sredstva, osim što mogu izazvati povrede lica, oka, šaka, prilikom eksplozije stvaraju veliku buku, koja može dovesti do pucanja bubne opne.

Foto: Pixabay

Izmene Zakona o javnom redu i miru predviđaju pet puta veće kazne za korišcenje petardi, topovskih udara i drugih pirotehničkih sredstava i ko, posle usvajanja izmena, bude remetio javni red i mir na taj način, moraće da plati kaznu od 50.000 do 100.000 dinara.

Odgovornost za maloletnike mlađe od 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji, dok izmene zakona predviđaju i novčane kazne za maloletnike starije od 14 godina, a roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovaraće za mlađe.

Aktuelnim zakonom kazna za remećenje javnog reda i mira bacanjem petardi je od 10.000 do 50.000 dinara ili podrazumeva rad u javnom interesu od 40 do 120 sati, a prema zakonu donetom 2013. godine petarde se mogu prodavati samo u objektima koji imaju dozvolu za to.

Daljinac

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goran

  19. decembar 2017 | 16:11

  Ja sam na selu,pa ni ne znam šta se dešava u gradu.Kod nas sam čuo da su neka deca palila etanol u školi.Mom sinu su,dok je izlazio iz kola,bacili petardu na oko pola metra od njega.Na svu sreću,nije se povredio,ali se zato prestravio.Džaba svi zakoni kada pakovanje petatdi od 20 komada prodaje za 40 dinara,a bezbedne komfete za 1000

  59
  2

  Podelite komentar

 • GG

  19. decembar 2017 | 14:40

  Juce gledam osnovci se vracaju iz skole i bacaju petarde u kontejnere za smece, macke se razbezale a jedna pala posle nekoliko metara mrtva. Oni su nastavili sa bacanjem petardi. To su deca bahata i bezobzirna, ne mozeš im nista jer si posle nadrljao. Milicije ni od korova.

  43
  4

  Podelite komentar

 • özil C180

  19. decembar 2017 | 14:47

  Ima i takmicenje ko zadrzi vise u ustima petardu taj je najveci smeker nedelju dana u skoli.. ja u tim godinama sam imao lizalicu u ustima a ne petardu

  39
  3

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima