Crtani filmovi agresivniji su nego ikada, a mi smo proverili da li se zbog njih deca sve više okreću vršnjačkom nasilju

Crtani film Tom i Džeri su, takođe, agresivni

  • 24

Vršnjačko nasilje roditelji često pravdaju time da deca gledaju crtane filmove koji su agresivni, uz komentar da ranije omiljeni dečiji program nije bio toliko nasilan koliko je sad. Međutim, stručnjaci tvrde da samo mala deca, do predškolskog uzrasta, mogu da imitiraju model ponašanja koji vide uz svoje omiljene animirane likove.

Deca stave petarde u usta, igraju se "ko će duže", pa ostanu bez lica, oka i šake: Doktor koji ih spasava, otvorio dušu kao nikad (FOTO)

Takođe, napominju da su, i crtani filmovi uz koje su odrastale generacije, koje su sad roditelji dece koja pohađaju osnovnu školu, gledali agresivne crtane likove.

- Svakako da današnji crtani filmovi jesu agresivniji, ali nasilni su bili i Tom i Džeri. Oni su se u svakoj epizodi jurili i tukli - kaže za Telegraf.rs, psiholog Aleksandar Šibul.

Agresivnost koja postoji kod dece, ne može da se pravda time da je deci uzor neki crtani lik.

- U ranom uzrastu, dok su deca još mala, negde do predškolskog uzrasta, može da se desi da budu agresivniji zbog gledanja crtanih filmova u kojima ima nasilja. U tom periodu mozak je kao ogledalo, tačnije oni rade ono što vide. Međutim, kad krenu da se razvijaju i odrastaju, to ne može da utiče na njih, u smislu da se zbog toga okreću vršnjačkom nasilju - priča Aleksandar.

Foto-ilustracija: Profimedia

S obzirom na to da stručnjaci navode da kod dece koja su starija od predškolskog uzrasta, agresivniji crtani filmovi ne mogu da budu povod za nasilno ponašanje, roditelji bi više trebali da na sebe preuzmu odgovornost za dela svojih mališana, nego da krive druge.

Takođe bi trebalo da obrate pažnju, i na to kakav primer daju svojoj deci u odnosima u porodici.

- Deca koja su agresivna, takav model ponašanja najčešće vide u porodici, i onda se tako ponašaju i van kuće - dodaje za Telegraf.rs, Aleksandar Šibul, psiholog.

U poslednje vreme u jako kratkom vremenskom periodu bilo je više zabeleženih slučajeva brutalnog vršnjačkog nasilja.

ARANĐELOVAC

Video-snimak koji je osvanuo na društvenim mrežama, šokirao je javnost. Na njemu se vidi kako se grupa učenika okupila oko devojčice, i svako od njih je udara u glavu. Devojčici, koja je pokušavala rukama da se odbrani, niko nije pomogao.

Učenice S.V. i K.V. izbačene su iz Srednje tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu, jer su brutalno išamarale B.N. Takođe, je i dečak B.N. koji je maloletnici držao ruke, dobio rešenje o isključenju.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

PETLOVO BRDO

U Ulici Omladinsko šetalište na Petlovom brdu, u blizini osnovne škole "Vladimir Rolović" izboden je učenik osmog razreda.

Vršnjačko nasilje se odigralo u sred bela dana, oko 13 časova, 15. decembra. Dečak je zadobio dva uboda u leđa oštrim predmetom, najverovatnije nožem. Policija sa Rakovice je vrlo brzo identifikovala napadača N. P.(14), koji je takođe učenik osmog razreda.

PANČEVO

Vršnjačko nasilje kulminiralo je u Pančevu kada je dečak I.A. (16) izgubio život. U tuči koja je bila ugovorena 7. decembra, jedan mladi život se ugasio dok su drugovi sve gledali. Policija je uhapsila M.S. (17) zbog sumnje da je on počinio ovo krivično delo.

Deca su budućnost naše zemlje, a stiče se utisak da su iz dana u dan sve nasilniji. Postavlja se pitanje, ako su od malih nogu skloni agresiji, kakvi će biti kad porastu?

Svoje mišljenje o ovoj temi obavezno nam ostavite u komentaru!

Daljinac

(I. Vlajković - i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar.M

    22. decembar 2017 | 00:51

    Bitno da rijaliti emisije su zdrave po decu a zbog crtaca postaju agresivni. E Srbijoooooooo.....

  • fiken

    21. decembar 2017 | 22:33

    I mi smo gledali tom i dzeri crtace,ali nismo imali podrsku da se nasilno ponasamo, ni od roditelja,ni u skoli.Inace Tom i Dzeri je genijalan crtani,dzaba kompjuterska animacija bez ideja!

  • Србин

    22. decembar 2017 | 01:29

    Cela moja generacija, pa i oni stariji, odrasli smo na nindza kornjacama, tom i dzeriju, paja patak, dusko dugousko, ptica trkacica, petao sofronije itd itd itd...i nista nam ne fali. Za ove novokomponovane crtace tipa teletabisi i slicno, koji zaglupljuju decu, necu da komentarisem. Obrazovanje, vaspitanje, kultura pa i nasilje potice najvise iz porodice i loseg drustva. U nase vreme se drustvo biralo, danas to nije slucaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA