• 1

Konačno odluka o ponovnom uvođenju viza građanima Srbije

Bezvizni režim je najjači instrument EU u jačanju kontakata i veza između građana naših zemalja

  • 1

Neće biti povratka na vizni režim za građane Srbije, koji će moći i dalje nesmetano da putuju u zemlje Evropske unije, istakao je evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitros Avramopulos.

NOVI ZAKON O STRANCIMA U AUSTRIJI POREMETIO SRBE: Navala na škole nemačkog jezika, moraćemo da učimo ako želimo život u Beču

Avramopulos je to rekao nakon što je Evropska komisija danas usvojila prvi izveštaj o funkcionisanju bezviznog rezima za osam zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope.

Bezvizni režim je najjači instrument EU u jačanju kontakata i veza između građana naših zemalja, rekao je Avramopulos.

Naglasio je da je Evropska komisija u potpunosti posvećena očuvanju slobodnog putovanja za građane Srbije, na čemu EU radi zajedno sa vladom u Beogradu.

Komesar kaže da dobar učinak Srbije u ispunjavanju merila znači da komisija nema nameru da predloži suspenziju bezviznog režima, ali da on podrazumeva odgovornost i građana i nadležnih vlasti.

Foto: Pixabay

- Pozdravljam napore Srbije kako bi postignuti napredak bio održiv a reforme proizvodile konkretne rezultate. Taj posao mora biti nastavljen. Neosnovani zahtevi za azil drzavljana Srbije opali su za više od 40 odsto, što je pozitivan znak. Srpske vlasti treba da nastave efikasnu primenu sporazuma o readmisiji sa EU i pojačaju ciljanu informativnu kampanju o uslovima i obavezama putovanja bez viza kao i da intenziviraju istrage na razbijanju mreža organizovanog kriminala - rekao je Avramopulos.

Evropska komisija se u danas objavljenom izveštaju usredsredila na tri ključne oblasti: funkcionisanje sporazuma o readmisiji, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Redovni izveštaji deo su novog nadzornog mehanizma za funkcionisanje bezviznog režima usvojenog početkom godine, po kojem više zemalja članica ili Evropska komisija mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za građane nekih zemalja u slučaju određenih vanrednih okolnosti.

Foto: Telegraf

Evropska komisija usvojila je izveštaj koji se konstatuje da zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija), kao i zemlje Istočnog partnerstva (Moldavija, Gruzija i Ukrajina) nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

Izveštaj zamenjuje dokument koji je o primeni bezviznog režima na Zapadnom Balkanu izrađen 2015. godine. Evropska komsija će ovaj izveštaj predstaviti Evropskom parlamentu i Savetu u 2018. godini.

U dokumentu se navodi da su građani Crne Gore, Srbije i Makedonije bezvizni režim dobili u decembru 2009. godine, dok građani Albanije i BiH mogu bez viza da putuju u prostor Šengena od 2010. godine.

Za Moldaviju bezvizni režim je stupio na snagu 2014. godine, a za Gruziju i Ukrajinu 2017. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima