• 0

Ako ima malo đaka, škola će se zatvoriti, ili pretvoriti u vrtić: Velike promene u prosveti

Nova mreža škola postavlja se kao jedan o prioriteta u poslednjih 15 godina te su različiti ministri prosvete od 2000. najavljivali ovaj posao

  • 0

Mreža škola u Srbiji biće uskoro "prekrojena" i prilagođena broju i potrebama đaka. Pojedine školske zgrade ili njihovi delovi biće prenamenjeni za vrtiće, umetničke domove ili više škole i fakultete. Neke škole koje su ostale bez učenika moraće da budu zatvorene ili spojene sa drugima, ali će u tom planu, obećava ministar prosvete Mladen Šarčević, prioritet biti interes učenika, kako pišu "Novosti".

VAŽNO ZA ĐAKE: Promenjen datum početka zimskog raspusta

Platformu za izradu mreže škola uradila je Svetska banka, a rad na njoj trajao je 18 meseci. Reč je o opširnom dokumentu s podacima o svim školama u Srbiji, o prostoru kojim one raspolažu, zaposlenima, broju đaka... To će biti polazna tačka za konačan plan i raspored svih ustanova širom Srbije kojima upravlja Ministarstvo prosvete, a u ceo posao biće uključene i lokalne samouprave.

Nova mreža škola postavlja se kao jedan o prioriteta u poslednjih 15 godina te su različiti ministri prosvete od 2000. najavljivali ovaj posao, koji nikada nije realizovan.

Šarčević kaže da će se na planu izrade nove mreže škola raditi intezivno narednih meseci, te da će već od septembra i u praksi početi prve izmene. Juče je u Ministarstvu prosvete održan prvi sastanak tima koji će raditi na novoj mreži škola.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Reč je o strateškom projektu, koji ne radimo za danas i sutra, nego za duži period. Sve što postoji u prosvetnom sistemu ostaće u funkciji prosvete, samo će nekim objektima biti promenjena namena. Prvi korak su predlozi modela po kojim će se mreža raditi. Od jedinstvene formule odstupaće se u specifičnim slučajevima, kao što su seoska područja ili Kosovo i Metohija. Na prvom mestu biće interes dece, pa ako u neku školu ide samo jedan učenik, a postoji mogućnost da se kupi vozilo i da dete ide u susednu školu, tako ćemo raditi. Važnije je da dete bude sa vršnjacima nego da selu bez dece ostane škola - kaže Šarčević za "Novosti".

Osim interesa dece, kako kaže Šarčević, poštovaće se interesi zaposlenih, ali i države, tako što će njeni rasursi biti racionalno korišćeni. Ukoliko u nekom gradu, kako kaže, postoje tri mašinske škole, nije racionalno da sve tri ostanu otvorene. Možda će jedna zgrada biti pretvorena u vrtić ili dom učenika.

Foto-ilustracija: Pixabay

Uz racionalizaciju mreže i gašenje pojedinih škola, neminovno ide i višak zaposlenih. Ministar najavljuje da će se ljudima ponuditi rešenja gde god je to moguće. Učitelji će dobiti šansu za master studije informatike na Učiteljskom fakultetu, pa će moći da predaju informatiku.

Drugi model je da, na primer, ako neka škola bude prenamenjena za đački turizam ili smeštaj učenika, nastavnicima koji ostanu bez časova bude ponuđeno da se uključe u rad tih ustanova.

- Proračunaćemo sve mogućnosti, a u posao uključujemo i predškolski sektor i visoko obrazovanje. Imamo školske zgrade koje su poluprazne, a sa druge strane nedostaje prostor za obdaništa, a i neki fakulteti i visoke škole nemaju zgradu. Odeljenja nisu više tako velika, pa će se u nekim postojećim objektima smanjivati učionice, pregrađivati tako da se dobije više prostorija. Jeftinije je da se od tri učionice naprave četiri, pa da deca idu u jednu smenu. Samo u Beogradu školski objekti su površine 1,2 miliona kvadratnih metara - navodi ministar.

Nova mreža škola osnov je, kaže ministar, za strategiju obrazovanja od 2020. do 2030. godine, što je drugi strateški posao Ministarstva prosvete.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima